TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

21. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Ništa od ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a: Nije bilo kvoruma za održavanje sjednice

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

SARAJEVO – Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su delegati trebali razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH otkazana je.

G.S, Srna
 Ništa od ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a: Nije bilo kvoruma za održavanje sjednice
 

Na sjednicu nije došao niko od delegata iz srpskog kluba te zbog toga nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Podsjećamo, Predstavnički dom i Dom naroda parlamenta BiH ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Predstavnički dom je, još u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje utvrdila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da bi kolegijum oba doma zajednički trebalo da odluče šta dalje sa izmjenama zakona o akcizama i PDV-u.

Špirić je podsjetio da je današnju hitnu sjednicu Doma naroda zakazao njegov prvi zamjenik Bakir Izetbegović.

-Dobili smo 22. septembra potpise pet delegata koji su tražili hitnu sjednicu posvećenu izmjenama i dopunama zakona o PDV-u i zakona o akcizama – rekao je Špirić novinarima i dodao da je nakon toga obavio razgovor sa članovima Kolegijuma, ali da nije postignut konsenzus.

Prema njegovim riječima, ocijenjeno je da u finišu predizborne kampanje ovako ozbiljne teme imaju politikantski karakter.

-Izetbegović je zakazao sjednicu za danas, mada je kao hitna mogla biti zakazana 27. septembra – rekao je Špirić.

On je konstatovao da na današnju sjednicu, koja je otkazana zbog nedostatka kvoruma, nisu došli čak ni oni delegati koji su potpisali zahtjev za njeno sazivanje, zbog čega je njihova zalaganja unazad pet mjeseci ocijenio kao politikantstvo i predizbornu kampanju opozicije.

-Ono što mogu da uradim jeste da zakažem sjednicu Kolegijuma i da zatražimo zajedničku sjednicu kolegijuma oba doma, jer čini mi se da nije svrsishodno da dva dana nakon izbora oba doma odlučuju o tako važnim pitanjima za budući saziv Savjeta ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH – istakao je Špirić.

On je dodao da će konsultovati oba kolegijuma kako bi se vidjelo da li poslije objavljivanja izbornih rezultata treba donositi ovakve odluke.

Na dnevnom redu otkazane sjednice bili su izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Izvještaje o postizanju identičnog teksta za dopune, odnosno izmjene ova dva zakona dostavila je Zajednička komisija oba doma parlamenta BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu na osnovu člana 59 poslovnika Doma naroda prema kojem zamjenik Doma naroda može sazvati sjednicu ukoliko predsjedavajući u roku od tri dana od primanja zahtjeva to ne učini ili ukoliko je spriječen.

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice uputili su delegati Doma naroda Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović, Zlatko Miletić i Mladen Bosić.s  Na današnju sjednicu došlo je svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka, a  iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije