TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Nemaju još ni 20, ali znaju: u Posavini žele ostati i raditi

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Zanimljivu priču donosimo iz povratničkog živopisnog i pitomog mjesta Kornica, gdje smo upoznali dvojicu mladića zaljubljenih u svoju Posavinu, koja jednostavno obožavaju rad na polju i otvorenom, a što je najvažnije, svoju budućnost vide u rodnom kraju. Istina, ne žive u Kornici jer je Mateo Udovičić iz odžačkog kraja, točnije iz Novog Sela, a Kristijan Ivanović iz oraškog (Tolise)kornica

Samostalna proizvodnja

Spojila ih je ljubav prema voćarstvu te su željeli više i bolje naučiti o tome kako podignuti vlastiti voćnjak i upustiti se u neumoljive tržišne vode samostalne proizvodnje koje baš u ovo vrijeme nisu naklonjene onima koji rade u fabrici pod otvorenim nebom. U Kornicu dolaze vikendom kako bi bili dio projekta “Iuvenes Fructus” i u ovom ćošku Posavine raditi na polju te nastaviti tradiciju svojih porodica. Mateo Udovičić ima tek 19 godina. Pun je optimizma i želje da o poljoprivredi, osobito voćarstvu, što više nauči.

– Već imam zasad lješnjaka na dva duluma, a jabuka je dugoročniji plan. Završio sam školu za elektroinstalatera, no kod kuće imam dosta zemlje u posjedu, bavim se ratarstvom pa sam se želio oprobati i u voćarstvu. Želim ostati na svojoj zemlji, svojoj djedovini, zasaditi voćnjak, možda čak i više te vidjeti kako to funkcioniše. Mnogo sam naučio iz ovih predavanja iako već imam predznanje. Što se tiče odlaska mojih vršnjaka iz Posavine, možda se nisu ni potrudili pronaći neki posao ili, ako ga nađu, to ne žele jer ne mogu mnogo zaraditi. Meni novac nije nešto najvažnije u životu, želim biti zadovoljan i srećan u svojoj Posavini – kaže nam Mateo dok ubire posljednje plodove jabuka iz voćnjaka.

Ljubav prema voćarstvu

Kristijan Ivanović još je srednjoškolac, ali želi nastaviti porodični biznis voćarstva. – Još kao mali počeo sam raditi s roditeljima. S vremenom sam vidio kako sve to funkcioniše i svidjelo mi se. Mnogo je truda uloženo u voćnjak i želim to nastaviti.

Cijela se porodica bavi voćarstvom, mama, tata, nas dvojica braće i sestra. Teško je jer nas je malo, a nekada treba mnogo radnika, ali snalazimo se jer ima ljubavi prema svemu, prirodi i svemu što imamo na zemlji. Mislim se nastaviti baviti voćarstvom i nisam planirao nikuda ići. Svoju budućnost vidim u Posavini, u Orašju, u svom kraju, u svome domu. Poljoprivreda mi znači sve, njome se bavim od malih nogu, zavolio sam je i želim se s njome baviti – kaže nam srednjoškolac Kristijan.

I ovoj lijepoj priči nije kraj jer tačku na “i” stavlja 80-godišnja baka Jela Antunović, prva povratnica u Kornicu. Baka Jela zapravo nam je potvrdila ono što su mladići Mateo i Kristijan govorili o svojoj ljubavi prema radu na zemlji i njezinim plodovima. Zadovoljstvo je bilo s njom razgovarati jer iz tolike jednostavnosti uvijek se nauče važne životne lekcije.kornica1

Životna mudrost

Sa životnom mudrošću, razboritošću i pameti kakva se rijetko viđa u modernom svijetu, baka Jela poručuje: – Drago mi je što povremeno vidim ovu mladost u našem selu. Rekla bih svima – ako žele lijep život, zrak, prirodu, šumu, ali i rad, ovdje se može lijepo živjeti. I da sam mlađa, opet bih ovo odabrala – kaže nam baka Jela, neobična i po tome što je zaslužna što već 20 godina ne prestaju zvoniti zvona na obližnjoj crkvi u Kornici.

 

Za posavinu.org piše: Nada Koturić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije