TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

17. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

„Na Ustav Federacije doneseno je preko stotinu amandmana, a sve odluke su išle na štetu Srba i Hrvata“

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Uprkos otvorenom protivljenju Bošnjaka vezano za izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje je želi provesti “visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt” za tu zemlju čini se kako će se nametnuti rješenje o kojima se nije mogao pronaći dogovor.

Što su tzv. “Bonske ovlasti” koje će biti poznate do 1. avgusta i zašto Bošnjačke političke stranke i političari o tome ne žele niti čuti i što s tim dobijaju Hrvatske stranke u toj zemlji?

Istoričar prof. dr. sc. su Ivica Lučić rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako su tzv. “Bonske ovlasti” ovlasti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, kojima može između ostalog, nametati razne odluke.

-Kao što su vrlo često, već koristili prethodnici, sadašnjeg visokog predstavnika, poručio je.

Dodao je kako se u Bosni i Hercegovini sve tri strane nisu mogle dogovoriti oko ničega.

-Sve što postoji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju Ustav, zakoni, uglavnom je sve nametnuto, rekao je Lučić.

Na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine doneseno je preko stotinu amandmana, a sve odluke su išle na štetu Srba i Hrvata.

-Sve su išle da bi se zadovoljila nekakva funkcionalnost, jačanje države, naglasio je.

Je li kraj manipulaciji da bi hrvatski narod predstavljali bošnjački političari u tamošnjem parlamentu ili Hrvati koji slijepo provode bošnjačku politiku? Lučić je istaknuo kako nažalost, nije to kraj, već je to samo jedna mala promjena, koja je jako važna.

Važna je zbog toga, što se jedna paradigma funkcionisanja, već dvadesetak godina, prestaje i mijenja.

Nestankom te paradigme, vjerojatno će splasnuti euforija bošnjačkog nacionalizma i islamizma, koji je vrlo blisko povezan s njim. Prestat će te špekulacije i manipulacije, koje se uglavnom rade preko nekih vanjskih institucija, naglasio je istoičar Lučić.

Izmjene Izbornog zakona mogle bi se odnositi na izbor predstavnika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na to su bošnjački političari odgovorili histeričnim izjavama, doslovno, govorom mržnje.

Istoričar prof. dr. sc. su Ivica Lučić rekao je kako je dobro da ta situacija nije prošla “ispod radara” hrvatske javnosti.

-Dobar dio procesa o kojem sam govorio, pogotovo u razdoblju od 2000. do 2010. godine, Hrvatska politika je sudjelovala u uništenju Hrvata u Bosni i Hercegovini. U tome je sudjelovao i sadašnji predsjednik Republike u dva mandata. Ova promjena bi bila barem mali povratak u normalu, poručio je.

Bakir Izetbegović poručuje – ova izmjena za nas je luđačka košulja. Tvrdi da uvođenje praga od tri posto, znači da manjinski narodi u određenim županijama, neće imati svoje predstavnike.

Lučić je dodao kako Bakira Izetbegovića nije uopšte briga za manjinske narode, njega nije briga za Hrvate u Sarajevu ili Tuzli. Izmjena Izbornog zakona je vrlo bitan za Hrvate. Hrvati u BiH samo žele da se provodi Ustav.

Dnevnik.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije