TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Na snagu stupa lex specialis za afričku kugu svinje, farmeri protestovali u Bijeljini

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

BIJELJINA – Posebni Pravilnik (lex specialis) koji se odnosi na naknadu štete vezano za sprečavanje širenja afričke kuge svinja, a koji se odnosi i na samu štetu na životinjama te primjenu svih zdravstvenih mjera kada je u pitanju dobrobit životinja i angažovanje svih materijalno tehničkih sredstava, stupiće na snagu danas.

Na snagu stupa lex specialis za afričku kugu svinje, farmeri protestovali u Bijeljini
Foto: Srna | Na snagu stupa lex specialis za afričku kugu svinje, farmeri protestvovali u Bijeljini

 

To je odlučeno na sjednici Vlade Republike Srpske, a kojoj je prethodila i sjednica Štaba za vanredne situacije, prva takva, od kada je zbog zaraze proglašena vanredna situacija u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić rekao je za „Nezavisne novine“ da je prije nekoliko dana stupio na snagu i Pravilnik o dozvoli za klanje živih životinja.

„To znači i postavljanje svih dos barijera, traženje novih parcela koji su dostavljene svim lokalnim zajednicama za ukop životinja, obezbjeđivanje dodatnog ljudstva i mehanizacije, da bi to išlo što brže, imajući u vidu velike temperature. Dakle, sve bezbjednosne mjere su sada osigurane, svi republički resursi su sada na raspolaganju”, pojasnio je Minić.

Uporedo sa zasjedanjem na Trgu Republike, farmeri iz sedam semberskih sela koji su uspjeli sačuvati proizvodnju uprkos zarazi, održali su mirni protest ispred Gradske uprave u Bijeljini, tražeći sastanak sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, kako bi mu, kako su naveli, prenijeli iskustva sa terena, te ukazali da su odluke nadležnih u tom gradu išle na štetu uzgajivačima.

Vrata gradonačelnikovog kabineta ipak su ostala zatvorena za farmere, koji su ostajući na ulici pojasnili da odluke koje Petrović donosi direktno udaraju na proizvodnju, vrijednu najmanje dva miliona KM.

„Petrović hoće da napravi što veću štetu i da naša proizvodnja nestane. Nažalost, imali smo u četvrtak situaciju gdje je gradonačelnik Ljubiša Petrović poslao inspekciju da broji svinje u Donjem Magnojeviću, imamo nalog i sve. Inspektori koji su prethodnih dana bili kod raznih svinja, među kojima i zaraženih, trebali su sada istim autom da idu od kuće do kuće. Smatramo da je to direktno ugrožavanje nas koji smo uspjeli zaštititi proizvodnju, da nam se unese kuga na farme”, rekao je Slobodan Petrić u ime 20 farmera koji su učestvovali na protestu.

Svi oni, kako navode, u svojim oborima imaju oko 15.000 svinja, a proizvodnju su uspjeli zaštititi samo striktnim provođenjem bio-sigurnosnih mjera.

Ulazak na svoju farmu u četvtak naveče nije dozvolio ni farmer Duško Petrić.

„Ja sam taj na koga je pala krivnja da nisam dozvolio ulazak u farmu. Ja nisam nikome branio da uđe na moju farmu, ali sam tražio prvo da se potpiše da snosi odgovornost kada uđe na farmu. Ja imam oko 900 svinja, ne znam šta da vam kažem, ne znam šta gradonačelnik očekuje. On je poslao nalog da se broje kao gradonačelnik, a mi želimo da dođe neko od stručnih lica, veterinarski inspector i neka napiše nalog pa neka uđe. Nemojte da ono što smo radili mjesec dana po pitanju poštovanja i provođenja mjera, tek tako padne u vodu”, naglasio je Petrić, te dodao:

„Sa strahom liježem, sa strahom ustajem. Nosim šrpic, mutim sodu, ne znam više ni šta radim na provođenju potrebne zaštite“.

Pero Zarić, koji na svojoj farmi ima oko 570 tovnih svinja, kaže da ni on nije dozvolio nikome ulazak u farmu i da to neće ni ubuduće dozvoliti, ukoliko ne bude imao životinja sumnjivih na zarazu ili uginulih svinja.

Nezavisne

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije