TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Стручњаци поручују родитељима: Не разбијајте јаја о главу дјетета да бисте објавили смијешан видео на Тик-току

0 0
Read Time:4 Minute, 5 Second

На друштвеним мрежама појавио се нови тренд: дијете стоји за кухињским пултом спремно да учествује у заједничкој припреми јела и гледа како родитељ разбија јаја у чинију. Изненада, одрасла особа ломи јаје о чело дјетета. Психолози и педијатри упозоравају на штетне последице оваквих несланих шала на рачун дјеце.

У видео-снимцима на друштвеним мрежама узраст и реакције дјеце на разбијање јајета о његову главу варира. Дешава се да се нешто старија дјеца смеју заједно са својим родитељима, али млађа дјеца су углавном затечена и видно узнемирена док гледају како се родитељ „слатко смеје“. Стручњаци упозоравају да је овај тред јако штетан како по физичко, тако и психичко здравље дјеце.

Што се тиче физичког здравља, љекари упозоравају да то што ће дјеца доћи у директан контакт са сировим јајима излаже их опасности да се заразе салмонелом, а дјеца млађа од пет година често имају озбиљне тегобе када се заразе овом бактеријом.

Такође, педијатри и психолози упозоравају и на емоционалне последице за дјецу која су приказана у многим од ових видео-записа.

Кет Книбс, британска психотерапеуткиња специјализована за дјечје трауме, навела је да јој је било „страшно, страшно тешко“ да гледа ове клипове на Тик-току.

„Овде говоримо о злостављању прикривеним шалом и смијехом“, наглашава Книбс у интервјуу за Вашингтон пост. „За дијете, најважнији однос који имају је са старатељем, ко год то био. А то укључује однос повјерења – да ће се та особа бринути о њему.“

„Није проблем само то што су разбили јаје о дјететову главу, већ то што је реакција родитеља незадржив смијех. Дјеца то доживљавају као понижење. То се доживљава као недостатак повјерења. И многа дјеца ће остати дубоко емоционално, а не само когнитивно, збуњена тиме“.

Један од кључних аспеката је и динамика моћи у овим видео-снимцима, напомње др Кристин Сомер, развојни психолог. „Као што се често дешава на друштвеним мрежама, изазов је заживео сам по себи и људе је увукла његова виралност“.

„Родитељи учествују у овоме, али заборављају да постоји неједнака динамика моћи између њих и њиховог дјетета. Родитељи заборављају да још једном размисле колико ће ово бити болно за дијете или да узму у обзир да ће насумично ударање дјетета изазвати да се дијете осјећа лоше.“

Чини се да је тренд популаран, а неки видео-снимци родитеља који разбијају јаја о главу своје дјеце имају милионе прегледа. Хаштаг #eggcrackchallenge има више од 66 милиона прегледа на Тик-току, али укључује и друге верзије исте шале у којима не учествују дјеца.

Породичне терапеуткиње Анандита Пал и Самира Армин наглашавају да „родитељи не би требало да буду први насилници свог дјетета“.

„Дјеца прво морају да се осећају безбједно и заштићено од раног узраста. Овај осећај сигурности, било да је физички или емоционалан, помаже у њиховом развоју и може утицати на њихово ментално здравље у будућности.”

„Чак, и наизглед, безазлену шалу дијете може да доживи као издају, јер она од родитеља очекују заштиту и сигурност“.

Узраст дјетета, такође, игра велику улогу у томе како ће доживети ову шалу и реаговати на њу. Млађа дјеца често не схватају шта се дешава.

„Замислите да замолите дијете да вам помогне у кухињи и оно срећно што ће провести вријеме са вама, а онда одједном, родитељ му разбије јаје о главу. Не само што га је то забољело, већ му се и смеју“, додају Пал и Армини.

„Шта ће дјеца научити из оваквих поступака родитеља?“, пита се Сју Аткинс, породична терапеуткиња. „Овакав шок може довести до тога да дјеца стрепе од својих родитеља и да им не вјерују“.

Али чак и старија дјеца, која су у стању да разумеју и смеју се заједно са својим родитељима, могу бити изложена сасвим другим последицама ако буду представљена у оваквим изазовима на друштвеним мрежама.

Книмбсова наглашава да одрасли снимају дјецу и објављују снимке на интернет, често не водећи рачуна о питањима сагласности и приватности.

„Можете ли да замислите седмогодишњака како улази у учионицу, а сва друга дјеца су видјела снимак који је његова мама објавила на Фејсбуку и Тик-току, а он је заплакао када га је ударила јајетом?“.

Тренд дијељења „смијешних“ клипова са неукусним шалама на туђи рачун, тешко да је нов. Телевизијске емисије као што су Најсмешнији кућни видео или британска верзија You’ve Been Framed! Били су веома популарни деведесетих.

Последњих година, то се преселило на друштвене мреже и уочљиво је да одрасли, често на веома неодмерен начин, збијају шале на рачун дјеце.

Неки стручњаци напомињу да нема бојазни да ће један инцидент оставити трајне последице на дијете, али тешко на основу видео-снимака закључити да ли је то само један изолован инцидент.

„Не знам какве су ове породице. Али ако су спремни да разбију јаје од дјететову главу, онда се може закључити да су мање емпатични према својој дјеци у односу на оне родитеље који су на овакве снимке реаговали: ‘Ово је малтретирање, никада ово не бих урадио свом дјетету“, закључује Кет Книбс.

Извор: РТС

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije