TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

На данашњи дан погинуо је Бошко Перић Пеша

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

На данашњи дан 14 Новембра 1994 године погинуо је Бошко Перић Пеша, Српски херој са Мајевице.

Бошко Перић рођен је 1971. године под обронцима Мајевице.
Познат по надимку „Пеша“, са само 22 године постаје командир чете. Специјална јединица „Пеша“ била је једна од елитних јединица војске Републике Српске у саставу l Посавске бригаде.

Бошко Перић Пеша рођен је 1. новембра 1971. године у Ражљеву.

Основну школу завршио је у Ражљеву, а средњу у Љубљани. Након служења војног рока у Подгорици, поново одлази у Словенију, у Копар, гдје налази посао и живи све до избијања ратних сукоба.

Када је рат почео, одлучује да се врати у родно мјесто, што и чини задњим возом “Љубљана-Винковци”. Чим се вратио у свој завичај, ставио се на располагање резервном саставу тадашње ЈНА. Ватрено крштење имао је у прољеће 1992. године у ослобађању Шамца.

У оквиру резервног састава, тада још ЈНА, пред сам почетак рата у Брчком је формирана елитна јединица Црвених беретки. У тој јединици се налазио и Бошко Перић и већ у првим акцијама истакао се као храбар борац.

Након два рањавања, у августу 1992. године оснива интервентни вод који тада броји 19 војника, остварује значајне подвиге у пробијању “Коридора Живота” који је био једина веза са западним дијелом Републике Српске.

У марту 1993. године одлуком 1. Посавске бригаде ујединили су се сви интервентни водови у једну елитну диверзантску јединицу. Нико се није много двоумио о избору комаданта за такву јединицу, као ни о имену које ће носити. Ријеч “Пеша” већ је постала симбол једног поимања рата, части и поштења који су красили младића који ће до краја свог кратког живота на тијелу имати више рана него што је проживио година.

Под командом Бошка Перића Пеше, ова специјална јединица је била храбра и дисциплинована, и као таква је била узор осталим српским јединицама.

На данашњи дан, 14. новембра 1994. године Бошко Перић Пеша, шест пута рањаван, креће у своју посљедњу акцију на сопствени захтјев, у покушају да спасе око 70 опкољених српских војника, на брду Лисача на Мајевици.

До данас нису познати сви детаљи његове смрти, али званична верзија каже да је погинуо од гелера непријатељске војске.

Остаје један од свијетлих примјера храбрости и чојства у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije