TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

ИЛИНДАНСКИ „СРБОКОЉ“

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

На данашњи дан, 02.08.1941. године започео је један од највећих Покоља српског народа у Средњој Лици који је завршен 08.08.1941. године – тзв. Илиндански „србокољ“ или у српском народу назван „Крвави Илија“.


Хрватске клерофашистичке власти из Госпића доносе одлуку о спровођењу „србокоља“ (систематског истребљења Срба оба пола и свих узраста) у првој декади августа како би се шире подручје Госпића, Медка, Перушића и Бриња потпуно очистило од Срба.
Срби без обзира на пол и узраст су убијани на све могуће начине од којих многи превазилазе границе здравог разума – људи су масакрирани сјекирама, косама, ашовима, крамповима, мотикама, ножевима…живи спаљивани у кућама или у шталама заједно са стоком, утјеривани у цркве и спаљивани, живи дерани…

Српски народ се дао у велике збјегове ка Велебиту и крио се по околним шумама а хрватска војска (углавном усташе и домобрани заједно) хватали су Србе попут дивљачи и убијали на лицу мјеста а велики број одводили ка велебитским јамама и бацали унутра. Највише Срба је бачено у Јарчију јаму код Дивосела.
Према изворима из италијанских архива наводи се да је у масакрирању Срба учествовало цјелокупно хрватско становништво са ширег подручја Госпића – хрватске жене су слиједиле своје мужеве и браћу и из поклатих српских села су односиле стоку, живину, жито, брашно, покућство и друге предмете.
Управо из италијанских архива сазнајемо да су у Дивоселу српску дјецу Хрвати пекли на ражњу и потом комаде угуривали у уста завезаним српским женама које су се гушиле у сопственој повраћки.
Италијанске војне патроле су данима скупљале полузаклан народ дуж путева и одвозили их у Далмацију на опоравак.

Само за ових 7 дана на подручју Средње Лике побијено је преко 20 000 Срба од чега су 80% жене, дјеца и старци. Током Илинданског „србокоља“ страдао је и Смиљан, родно село Николе Тесле у којем је тада убијено 556 Срба.
Страдало је село Млаква са преко 600 убијених, села Дивосело, Рибник, Почитељ, Орнице и многа друга.
Побијени су готово сви Срби у граду Госпићу који нису успјели да побјегну. Из болнице у Госпићу српски болесници су наглавачке избацивани кроз прозор и остављани да умиру од прелома и унутрашњег крварења.

Преузето са странице Ускок

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije