TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

24. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Mladi Ugljevika održali okrugli sto „Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem“

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

„Mi moramo brinuti za budućnost svoje djece“ jučerašnja je poruka mladih iz Ugljevika koji su na okruglom stolu pod nazivom „Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem?“ razgovarali na temu zagađanja vazduha u Ugljeviku, ali i u Bosni i Hercegovini.


Okrugli sto organizovali su mladi ekološki aktivisti, srednjoškolci Ugljevika, u sklopu projekta „Mladi za čist zrak“, kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa UNICEF-om.  
O štetnim poljedicama zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i životnu okolinu govorili su stručnjaci, ekološki aktivisti ali i sami zainteresovani građani, posebno mladi Ugljevika.

Prim.dr. Branislava Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva istakla je da je više međunarodnih studija povezalo zagađenje vazduha sa neplodnošću, komplikacijama pri rođenju, povećanim urođenim oštećenjima u potomstvu i mrtvorođenčadi. Stopa plodnosti statistički se smanjuje sa povećanjem nivoa zagađenja vazduha.

Učesnica projekta „Mladi za čist zrak“ Vladana Jovanović,  na okruglom stolu, poručila je građanima da  svu odgovornost ne možemo prebaciti samo na nadležne institucije. Veliku odgovornost preuzimamo i mi – građani Ugljevika. Mladi ekološki aktivisti Ugljevika žele probuditi svjest građana na koji način mogu doprinjeti smanjenju zagađenog vazuha u Ugljeviku. Promjena definitivno kreće od nas samih. Stoga, moramo djelovati aktivno kada je riječ o zagađenom vazduhu.

Cilj okruglog stola bio je da se pruži mogućnost mladima iz Ugljevika da iskažu svoje stavove i da se otvori prostor za konstruktivnu diskusiju sa svim relevantnim akterima.

 

 

Učesnica projekta „Mladi za čist zrak“, Nikolina Maksimović, kao krajnju poruku ističe: 

„Želimo da se za Ugljevik čuje zbog svih mogućih dobrih potencijala koje nudi.
Mi moramo brinuti za budućnost svoje djece. Stoga, pomozimo budućim majkama da zaštite sebe. Tako štitimo i svoju budućnost.“

Okruglim stolom „Jeste li ikada povezali neplodnost sa aerozagađenjem“ mladi ekološki aktivisti, srednjoškolci Ugljevika, pokazali su da žele da mladi budu nosioci društvenih promjena i da će pokretati inicijative za klimatske promjene u svojoj zajednici.

 

Inače, projekat „Mladi za čist zrak“, kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla u partnarstvu sa UNICEF-om, okupio je mlade ekološke aktiviste iz 5 bosanskohercegovačkih gradova: Tuzle, Ugljevika, Sarajeva, Zenice i Brčkog. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije