TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Mještani ugljevičkih sela ostali bez puteva zbog klizišta i radova u rudniku RiTE Ugljevik

Foto D. Đukić

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second
Piše: Nebojša Vukanović

Veliko klizište, uzrokovano iskopima i radovima u rudniku uglja, odnijelo je regionalni put od Ugljevika prema Starom Ugljeviku, a saobraćaj se odvija otežano. Jedno vozilo je odletilo sa puta u provaliju, srećom niko nije povrijeđen, a mještani traže da se put što prije sanira. Prenosim u cijelosti tekst koji sam dobio iz Ugljevika…

-„Zbog radova u Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“, došlo je do urušavanja i presijecanja regionalnog puta R-459 ( tačnije dijela trase dionice regionalnog puta R-II 4503 ) . Stanovnici sela Stari Ugljevik, Mezgraja Gaj, Ugljevik Selo, zahtijevali su od Rudnika i termoelektrane da odmah saniraju oštećenu trasu važnog druma i omoguće normalno funkcionisanje saobraćaja. Iz ovog preduzeća rekli su da nemaju nadležnost da saniraju štetu na pomenutom putnom pravcu i istakli da problem trebaju rješiti „Putevi Republike Srpske“ i lokalna zajednica.
U nadležnosti opštine Ugljevik nije izgradnja i sanacija regionalnog putnog pravca ali su iz lokalne uprave poručili da će preduzeti sve korake koji su regulisani zakonom kako bi šteta bila sanirana u što kraćem roku jer presjecanje ove dionice nije ugrozilo samo saobraćajnu komunikaciju nego i snabdijevanje vodom i električnom energijom mještana pomenutih sela.
U 21. vijeku čekati i odlagati rješenje problema kao što je potpuno presječen saobraćaj na regionalnom putu, je neshvatljivo, neodgovorno i nesavjesno. Neodgovoran je i odgovor koji su dobili od Puteva Republike Srpske. Bez ikakve žurbe da riješe problem , ne precizirajući tačan datum i rok, oni su saopštili da će u toku ove godine biti realizovane javne nabavke u vezi sa izgradnjom urušenog dijela trase regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika.
Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Srni je ipak jasno rečeno da finansiranje tehničke dokumentacije i samu izgradnju realizuje Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”.
“U skladu sa Zakonom o javnim putevima propisano je da se izmještanje ili rekonstrukcija dijela puta zbog građenja novog objekta, gdje spada i rudnik, vrši u skladu sa standardima postojeće kategorije puta, a troškove izmještanja puta u cijelosti snosi investitor novog objekta”, navodi se u saopštenju JP „Putevi RS“.
Podsjećaju da je prošle godine potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa, prava, obaveza i odgovornosti u vezi realizacije trajnog izmještanja dijela trase regionalnog puta, koji se nalazi u eksplatacionom polju ležišta “Bogutovo selo-Ugljevik istok 1”, između “Puteva Srpske” i “Elektroprivrede Republike Srpske”, zavisno preduzeće RiTE “Ugljevik”
Nakon potpisivanja ovog sporazuma, formiran je stručni tim za sprovođenje postupka utvrđivanja trajne trase dionice, dodaju iz “Puteva Srpske”.
U saopštenju se ističe da je radom stručnom tima u prethodnom periodu utvrđeno da je za realizaciju trajnog izmještanja trase regionalnog puta neophodno izraditi sveobuhvatnu i detaljnu tehničku dokumentaciju te da je obaveza “Puteva Srpske” da sprovede javnu nabavku za izbor pravnog lica koje će izraditi tu dokumentaciju.
“Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` prati stanje regionalnog puta i ukoliko dođe do daljeg urušavanja dijela trase aktivnostima RiTe `Ugljevik`, s ciljem bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, zatražiće od Ministarstva saobraćaja i veza da donese rješenje o obustavi saobraćaja do trajnog izmještanja puta”, navodi se u saopštenju.
Očito je razotkriveno uzaludno pokušavanje rukovodstva „RiTE“ Ugljevik da odgovornost prebaci na lokalnu zajednicu. Bahatost i nebrigu uprave ovog preduzeća stanovnici na svojoj koži osjećaju već 7 godina. Najviše su pogođeni mještani zaselaka Falčići, Markovići, Jovanovići, Pejčići koji su bukvalno odsječeni od ostatka opštine i svijeta.

Nebojša Vukanović

Foto D. Đukić
Foto D. Đukić
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije