TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Mještani Bistrice tijelima blokirali kamione

0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

Mještani Bistrice kod Prijedora spriječili su jutros prolaz preko njihove privatne zemlje koji u posljednjih mjesec dana nezakonito koriste kamioni “Drvo-exporta” iz Teslića koji bez ikakvih dozvola raskopavaju površinu za otvaranje rudnika lignita.

Mještani Bistrice tijelima blokirali kamione (FOTO)

Na privatnu parcelu na kojoj je nezakonito probijen prolaz za prolaz kamiona i bagera, jutros je sjela žena iz ovog sela, a ubrzo joj se pridružio jedan sugrađanin. Kao što su i najavili, otišli su korak dalje u borbi za svoje selo.

Svaki dan ćemo sjediti ovdje, vjerovatno po dvoje, da nam ne bude dosadno. Shvatite, mi smo došli do zida i nemamo rezervnu varijantu. Pokušavamo da objasnimo svima da je ovo što rade u Bistrici previše sitno za državu, ali je za nas previše krupno. Najozbiljnije vam govorimo: Životima ćemo braniti svoje selo“, poručio je Zoran Ninić iz ovog sela.

Kaže da je će taj prolaz biti najvjerovatnije zatvoren od ujutro do naveče, da će se smjenjivati i dežurati, ali da kamioni više neće prelaziti preko privatne zemlje.

Tokom vikenda, neobilježeni bageri već su došli do uglja što je znak da je jalovina skinuta.

Mještani Bistrice kažu i da još nisu dobili dozvolu da prisustvuju posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora zakazanoj u četvrtak kada će biti raspravljano o rudarstvu u ovom gradu.

Skupština će na početku zasjedanja odlučiti o vašem prisustvu i eventualnom obraćanju“, navodi se u odgovoru na zahtjev grupe građana iz Bistrice.

Mještani su prošle sedmice izveli geodetu i na osnovu njegovog nalaza juče popodne su zabili stubiće od drveta da obilježe parcele. Jutros su radnici “Drvo-exporta” stubiće počupali i bacili putem, zbog čega su mještani pozvali policiju.

Potrgali su šta im smeta. Klasična demonstracija sile. Mi smo to prijavili jutros. Ugrozili su nam svojinu. Put nije blokiran, ljudi sjede na svojoj zemlji, a oni preko njihove zemlje žele da prelaze i da je koriste kao put. Put je i dalje slobodan njima, ali da bi ušli na njega, moraju da pređu preko ove žene“, kaže Ninić za portal CAPITAL.

Bistričani se mjesec dana bore da zaustave nezakonito raskopavanje površine za otvaranje rudnika koje je počela firma iz Teslića u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, odbornika SNSD-a. On je, doduše, medijima prije par dana rekao da nije vlasnik ove kompanije, ali se na javno dostupnim podacima na Akta.ba jasno vidi da vlasništvo upisano na njegovu suprugu.

Mještani su u proteklih mjesec dana više puta pisali Ministarstvu energetike i rudarstva RS, zvali i policiju i sve inspekcije, protestovali i obraćali se putem medija, ali niko iz vlasti nije imao sluha, niti je iko pokazao da ima hrabrosti i snage da ih zaustavi.

Iako su u ministarstvu rekli da kompanija iz Teslića nema nikakve dozvole i da kod njih postoji samo inicijativa za istraživanje, poručivali građanima da zovu policiju i inspekciju, ni u jednom trenutku niko od njih se nije sjetio da je njihov posao da ovo zaustave.

Inspekcije koje su obišle teren samo su prebacivale lopticu sa sebe na druge, tako da iako je utvrđeno da se radi o devastiranju poljoprivrednog zemljišta, nikome nije napisan prekršajni nalog, niti je zabranjeno kopanje.

Za to vrijeme, vlasti nemoćno ćute ili prećutno puštaju da jedan privatnik iz redova vladajuće partije nezakonito otvori rudnik i bez vode ostavi minimalno 50 domaćinstva uz potpuno razaranje sela čuvenog po čistoj prirodi i bistroj vodi.

Gradonačelnik Slobodan Javor danas se nije javljao na naše pozive za komentar u vezi Bistrice. Napominjemo da je u prošloj izjavi za Capital Javor rekao da ne zna ko je Klječanin i da mu nije poznato ko kopa u selu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije