TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

17. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

MILKA PERIĆ (1948-2022).

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Danas je umrla Milka Perić, među Udbinjanima poznatija kao Milka Majkan.

Kada bi se definisala medijska popularnost nekog građanina Udbine to ne bi bio neko od političara, učitelja ili policajaca. Na Youtube ćete lako pronaći mnoštvo video-clipova Milke Perić(74) zvane Cvenkapa. Ova starica nije imala kuću niti porodicu. Živjela je po svome. To u ovom slučaju znači da prebire po kantama za smeće, a dom joj je bila jedna tuđa, ruševna kuća u središtu Udbine.
 
Na HTV-4 u decembru 2021. je prikazana pripovijest o baki Milki. Pripovijest zbog koje bi i kamen proplakao. Živjela je u smeću kojeg su odbacili njeni sugrađani. Krov joj prokišnjava, nema ni struje ni vode. Uvijek orna za razgovor Crvenkapa govori o svom životu, radnom vijeku kojega je provela po fabrikama u okolini Udbine. Godine joj ne smetaju jer „volim živit pa neka me“.
 
Starica uživa u razgovoru, „u divanu“. Lucidna je i tvgrdoglava jer priznaje da „ponekad goni po svome“. Vidi se to po činjenicama da joj je Opština Udbina željela dati kontejner, novi i čisti dom za stare dane. Zahvalila se i odbila smještaj.
 
Milka je imala nešto više od 400 km penzije. Taj novac najviše je trošila na druge. To ju je činilo srećnom jer kaže kako ima veće sirotinje od nje. Tada djeci kupuje i daruje slatkiše, ponekad komšijama preostalim Srbima kupi obuću jer „nemo’š bit bez buca“!
 
Milku Perić-Crvenkapu medijski je otkrio Robert Labrović Loki iz Otočca, vlasnik i novinar TV-Loki. Tako su za Cvenkapu i njen život čuli mnogi pa se događa da je ova starica najzanimljivije čeljade u Udbini. Razgovorljiva, britka, ali pomalo svojeglava. U svojem jadu i čemeru koji ipak ne bi mijenjala za novi kontejner i suhi dom.
 
-Ne treba meni ništa. Đe mi je glava, tu mi je kuća. Živim kako živim i dok živim, poručuje Crvenkapica. Sićušna bakica koja živi kao na periferiji ili imitaciji života.
 
Bila je omiljena istovremeno i kod većine Srba i Hrvata.
Vječna joj slava i neka počiva u miru.

(Tekst je djelimično preuzet i preuređen sa sajta „likaonline“)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije