TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

24. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Mediji: Djevojčica (11) silovana i u junu u Prištini

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

PRIŠTINA – Slučaj silovanja jedanaestogodišnje djevojčice i dalje potresa Prištinu. Prema pisanju pojedinih medija, djevojčica je silovana u dva navrata. Prvi put zločin se desio 21. juna, a drugi 27. avgusta nakon kojeg su krenuli masovni protesti u Prištini, ali i u Tirani i Skoplju.

Mediji: Djevojčica (11) silovana i u junu u Prištini
Foto: Anadolija/Arhiva | Djevojčica (11) silovana i u junu u Prištini

Naime, jedanaestogodišnjakinja se 21. juna ove godine, navodno, sastala sa šestoro punoljetnih osumnjičenih i oni su je poslali u četiri različita motela u kojima su se zločini navodno dogodili. Zbog ovog zločina uhapšeno je šest osoba.

Drugi put djevojčica je silovana 27. avgusta, kada je pet osoba, od kojih su tri maloljetne, uhapšeno i poslato u pritvor zbog silovanja jedanaestogodišnjakinje, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati na različitim lokacijama u Prištini.

Dvojica posljednjih uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloljetnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na liječenju.

U vezi sa ovim slučajem, direktor policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima, Alji Gaši podnijeli su ostavke zbog moralne odgovornosti.

Potonji je dao ostavku nakon što je u vijestima objavljeno da je jedan od osumnjičenih za silovanje imao druge slučajeve u pravosudnom sistemu i da je čak bio u zatvoru.

Direktor policije regiona Priština, Fahredin Verbovci, direktor operacija u Prištini, Škeljzen Džafa komandir Policijske stanice „Sjever“, Bekim Bisljimi i direktor za istragu trgovine ljudima, Fehmi Džata premješteni su na druge pozicije.

Više stotina ljudi juče se ponovo okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak protesta zbog ovog slučaja. Sa transparentima u rukama, demonstranti su tražili ostavke sudija i tužilaca umiješanih u ovaj slučaj. Organizatori protesta iznijeli su zahtjeve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrješenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloljetnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole, prenosi prištinski Kallxo. Sa plakatima u rukama demonstranti su tražili ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj.

Fjola Mucaj (Fjolla) iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtjevi ne budu sprovedeni u djelo.

„Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju da odgovaraju i da nam konačno pokažu gdje se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahtjeva kao polaznu osnovu za promjenu pravca države ka tretmanu bezbjednosti žena i djevojčica“, istakla je ona, prenosi Kallxo.

Nezavisne novine

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije