TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Масовне гробнице широм Србије, злочинци некажњени

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Београд и већи градови у Србији су препуни необележених масовних гробница, грађана стрељаних без суда после 1944. године.

Државна Комисија за тајне гробнице је на крају свог рада документовала податке за више од 59 хиљада убијених.
„Немојте му више доносити храну и веш, није потребно“. То је била злокобна реченица које су се највише плашили сродници људи које су припадници Озне хапсили од јесени 1944. и доласка комуниста на власт.
Добривоје Томић је имао десет година када је без било каквог суда убијен његов отац Душан, предратни индустријалац из Бољевца. Једног фебруарског дана 1945. јављено им је да не треба више да долазе у посјету.
„И онда смо ми дошли, понели смо свијеће да запалимо, међутим тамо смо нашли Ознаше који чувају то мјесто гдје је масовна гробница. Наравно ту сам видео колце и летве неке крваве и жице како су били везани. Ужас један шта сам доживјео“, присећа се Томић.
Сличан сценарио се догађао по цијелој Србији, од Врања, Пирота и Лесковца до Суботице и Новог Сада.
Срђан Цветковић, који је водио Комисију каже да је свега 3800 људи од 60 хиљада, погубљено по судским пресудама.
„Ми ако данас желимо, а желимо надам се, да будемо једно либерално демократско друштво, да имамо правну државу, морамо да назовемо жртвом сваког ко је страдао ван суда или је мучен и терорисан од државних органа без икакве пресуде“, наводи Цветковић.
Бити занатлија, трговац, индустријалац или свјештеник, био је довољан гријех за комунистичке ‘ослободице’ па да неко изгуби главу.
Бати Новаковићу, данас адвокату у пензији, нове власти су 1944. у Крушевцу убили стрица Јеврема, мјесног свештеника, док му је отац Крста, као предсједник општине, провео 13 година у затвору.
„Прво што су урадили то су дошли и истјерали нас из куће. И ми наравно хоћемо нешто, ево тај клавир хоће мајка да га изнесе то је донијела за мираз, а он каже а не не оставите то, то ћемо ми да свирамо на томе. И онда нас броји један, два, три. Три кревета, три столице, један сто, један орман. Доста је“, прича Новаковић.
Ниједна масовна гробница жртава комунистичког послератног терора није до данас откопана, као што није подигнут ниједан споменик жртвама. Питањем одговорности починилаца до сада се нису бавила ни српска Тужиластва, тако да нико од злочинаца није кажњен.
Аутор: Иван Ана Ракоњац
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije