TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Manji računi tek u decembru: Sutra potencijalno “zeleno svjetlo” za program štednje struje

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Oktobarski računi za struju građanima koji su ostvarili uštedu po pitanju potrošnje struje neće biti umanjeni od 30 do 100 odsto, kako je ranije najavljeno.

Manji računi tek u decembru: Sutra potencijalno “zeleno svjetlo” za program štednje struje
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Ta mjera mogla bi biti na snazi od novembra, odnosno od decembarskih računa, ako Vlada RS i Regulatorna komisija za energetiku sutra daju zeleno svjetlo za njeno usvajanje, potvrdili su “Glasu” u “Elektroprivredi RS”.

Iz Mješovitog holdinga “Elektroprivreda RS” ranije je najavljeno da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 odsto.

– Još nismo dobili saglasnost Vlade RS i Regulatorne komisije za energetiku. U tom smislu sutra će biti održana tematska sjednica predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva, Vlade RS i Regulatorne komisije za energetiku. Njima je dostavljen naš prijedlog.

Sve će se sutra znati nakon proširenog sastanka svih učesnika donosioca odluka  – rekao je “Glasu” generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Naglasio je da ima više varijanti i prijedloga u samom programu koji su skrojili te da će se na kraju opredijeliti za one koji mogu biti sprovedeni.

– Već sada mogu potvrditi da računi za oktobar neće biti umanjeni onim građanima koji su i ako su ostvarili uštede po pitanju potrošnje struje. Ostaće isti obračun kao i prošle godine. Pripremljen je softver, ali oktobar je prošao i mi moramo početi izdavati račune za taj mjesec. To nije realno očekivati. Primjenu tih mjera možemo očekivati na računima za novembar – podvukao je Petrović.

Naglasio je da ERS ostaje pri tome da onim građanima koji uštede struju računi budu umanjeni.

– Mi smo taj prijedlog definitivno razradili. Imaju određeni benefiti kako za “Elektroprivredu RS” tako i za građane  – naveo je Petrović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na pitanje zašto u prethodnom periodu nije najavljeni program usvojen, Petrović pojašnjava da su oni javni snabdjevač, regulisana djelatnost te da su cijene regulisane.

– Regulatorna agencija tek sada pravi pravilnik o tarifnoj metodologiji i mora da predvidi i ovu mogućnost o kojoj pričamo, a treće izbjegavamo izmjene Zakona o električnoj energiji koji ne dozvoljava uvođenje popusta niti drugih načina, osim ako regulator to ne odobri. Prosto, moramo uključiti više institucija, ne odlučuje samo javni snabdjevač. Naravno, tu je potrebna i saglasnost Vlade RS za novi način obračuna utrošene struje – podvukao je Petrović.

Naglasio je da je u čitavoj proceduri uključena Vlada Srpske, regulator ali i Zakon o električnoj energiji.

– Sve to troje kada sklopimo nije se sprovela kompletna potrebna procedura – zaključio je Petrović.

Iz “Elektroprivrede RS” ranije je najavljeno da će građani koji budu trošili više struje nego lani u istom periodu, plaćati veće račune. Kako saznajemo i o tom prijedlogu biće riječi na sutrašnjem sastanku predstavnika Vlade RS, Regulatorne komisije za energetiku i “Elektroprivrede”, piše Glas Srpske.

Autor: Srpskainfo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije