TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

17. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Ko se bogatio na rijeci Drini?

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Policija je na nogama zbog nelegalne eksploatacije šljunka iz rijeke Drine u Bijeljini. Pod lupom je više firmi čiji su bageri zatečeni na nekoliko šljunkara. Mašine su kopale na obali Republike Srpske, ali na parcelama koje katastarski pripadaju Srbiji.

U istragu će, zato biti uključeni i nadležni organi Srbije radi rješavanja problema nadležnosti nad poljoprivrednim zemljištem. Kako ATV nezvanično saznaje, u aferi koja trese Semberiju su firme: Taras Ugljevik, CSP Dvorovi, Buk Promet, Bijeljina put, PGP Graditelj i D.o.o Petrić. Nijedna od njih nije imala dozvolu za eksploataciju šljunka. Da je cijela priča uhvatila maha, jasno je bilo i inspekcijama koje su od juče na obalama Drine. Sve nadzire bijeljinsko Tužilaštvo.

“Tužilaštvo je od policije zaprimilo informaciju o postojanju nelegalnih šljunkara na rijeci Drini u Bijeljini, sa Planom aktivnosti na utvrđivanju navedenog, na koji je Tužilaštvodalo saglasnost”, poručuju iz OJT Bijeljina.

Pojedinci su radili šta su radili, i mogli su očekivati represivnije djelovanje, poručuju u Vodama Srpske. Na raspolaganju su nadležnim organima, i otkrivaju da su za eksploataciju šljunka aktivna samo tri ugovora. Napominju da je sliv Drine specifičan jer se radi o granici sa Srbijom. Posljedice nelegalne eskploatacije bi mogle biti ogromne za cijeli tok rijeke, ali i za budžet Srpske.

“Pored te direktne štete budžetu Republike Srpske imamo druge probleme. Jer vrlo često nelegalna eksploatacija direktno utiče na sam tok rijeke Drine i drugih vodotoka u Republici Srpskoj. To indikrento utiče kod povećani vodostaja rijeka u smislu najava nekih poplava, direknto utiče na sam tok i nivo šteta koje se dešavaju u priobalju”, kaže direktor JU “Vode Republike Srpske” Miroslav Milovanović.

Na Drini se već godinama bogate pojedinci. ATV saznaje da postoji i veza sa licima iz Srbije koja, za novčanu naknadu, daju svoje parcele firmama iz Srpke koje iskopavaju šljunak.  Radi se o sivoj zoni, do koje  mašine mijenjaju rute, otkirvaju naši sagovornici. „Bijeljina put“ još 2017 kupilo je preduzeće Koozaraputevi, u vlasništvu Dragana Čorokala.

Sve pomenute firme poznate su i udruženjima koja godinama upozoravaju da se na rijeci Drini pravi haos. Isto je bilo i u slivu rijeke Bosne. Zbog nelegalne ekspolatacije izmijenilo se korito rijeke. Kakve je to posljedice ostavilo iza sebe, pokazale su poplave 2014. godine.

bijeljina 24

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije