TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Kemalu Čauševiću – robija! Bivšem direktoru UIO BiH pet i po godina zatvora

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

SARAJEVO – Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu kojom je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora.

Nebojša Tomašević
 Bivšem direktoru UIO BiH pet i po godina zatvora

Čaušević je u prvostepenom postupku bio osuđen na devet godina zatvora, a iz Suda BiH je saopšteno da su žalba Čauševića i njegovih branilaca, te žalbe branilaca optuženog Anesa Sadikovića, izjavljene u odnosu na dio osuđujuće prvostepene presude od 27. maja 2021. godine, odbijene kao neosnovane, a žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića.

-Presuda je preinačena u dijelu izrečene krivičnopravne sankcije u odnosu na Čauševića, na način da mu je za primanje dara i drugih oblika koristi izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci – naveli su iz Suda BiH.

Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na tačku II oslobođajućeg dijela prvostepene presude od je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u tom dijelu potvrđena.

-Žalbe optuženog Čauševića i njegovih branilaca, žalbe Aide Čaušević i maloljetne K. Č, izjavljene po punomoćniku, u odnosu na tačku I 2. osuđujućeg dijela presude i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i odluka o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude, su uvažene i prvostepena presuda je u tom dijelu ukinuta i određen pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja – naveli su iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Sud je Čauševiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a optuženom Anesu Sadikoviću zatvor od dvije godine.

-Presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od Čauševića pribavljene izvršenjem krivičnog djela, i to 575.239 KM – podsjećaju iz Suda BiH.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

Prema optužnici, postojao je dogovor da će Čaušević favorizovati Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, takođe poznatog kao „kralj tekstila“, koji je prije pet godina nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj sa robom drugih firmi.

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist, te da je oštetio budžt za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji „Pandora“. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije