TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

„KAO DA MI DEO DUŠE NEDOSTAJE“ Bojana ceo život traga za sestom bliznakinjom: Tvrdi da su je OTELI iz bolnice u Smederevu, a ovo je njen jedini trag da je ŽIVA (FOTO)

0 0
Read Time:5 Minute, 0 Second

Otkad znam za sebe tragam za sestrom kao da mi deo duše nedostaje. Ne verujem da je mrtva, govori Bojana Veličković (41) iz Smedereva, koja godinama traga za istinom i sestrom bliznakinjom.

bojana velickovicFOTO: FACEBOOK
bojana velickovic

Bojanina majka porodila se prirodnim putem 28. septembra 1981. godine u smederevskom porodilištu. Bojanina sestra rodila se 10 minuta po ponoći, a pet minuta kasnije i Bojana.

 

– Mama nije ni znala da je nosila dve bebe, osim što joj je doktor na jednom pregledu rekao da mu se čini da čuje dva srca. Pričala je da moju sestru nije videla, babica ju je odmah odnela iz sale. Vratila se nekoliko minuta kasnije i rodila sam se ja. Pokazala me je majci s rečima: „Šteta što ti prvo nije preživelo, jednojajčane su bliznakinje, bile bi identične“ – govori Bojana.

FOTO: RINA

Kako kaže, njena majka je samo to saznala u porodilištu.

– To je sve što su joj rekli u bolnici. Molbe da vidi svoje mrtvo dete nisu pomogle. Doktor koji je tu noć radio nije se pojavio ni na porođaju, a ni kasnije, cela tri dana. Tu noć u porođajnoj sali je bila samo babica – prepričava ona majčina sećanja.

Nisu im dali da vide telo bebe

Bojana kaže da ni njenom ocu, jutro posle porođaja njene majke nisu ništa više rekli, osim što su odbili njegovu molbu da sahrani dete.

Objašnjava da ni dan-danas nema dokaza o smrti osim reči babice kao jedinog svedoka porođaja.

Bojana je upravo zbog toga 2014. godine odlučila da krene u potragu za sestrom za koju veruje da je živa.

– Nailazila sam na zatvorena vrata. Napisala sam ko zna koliko zahteva nadležnima da dobijem bilo kakav dokument. Jedino što sam imala je otpusna lista iz porodilišta, bez potpisa i faksimila lekara. Ni danas, posle osam godina bitke sa administracijom i činovnicima, nisam odmakla mnogo, ali sam očvrsla u veri da moja sestra nije mrtvorođena – govori ona.

Dokumentacija „izgorela“

U bolnici su joj najpre rekli da je dokumentacija izgorela u požaru 2003. godine. Onda je potvrdu za to tražila od Sektora za vanredne situacije gde su joj rekli da nemaju podatke o tome.

.
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER
.

Kada je to saopštila bolnici niko joj nije dao odgovor, a njene naredne zahteve su odbili uz obrazloženje da nema pravo da dobije poverljivu dokumentaciju, što je opovrgla dokazima da je najbliži srodnik.

Inspekcija bila na terenu

Bojana kaže da je sve zatim, prijavila inspekciji Ministarstva zdravlja koja je izašla na teren gde su obavili inspekcijsk nadzor zaposlenih.

Kaže da su je odgovori nadležnih iz bolnice šokirali, pošto su lekari rekli „da im nije poznato postupanje s mrtvorođenom decom tih godina, da prijave smrti nema u bolnici, da ne znaju jesu li tada rađene obdukcije mrtvorođene dece“.

FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Većina dokumentacije do koje je došla je zbunjujuća. Tako u prepisu protokola sa neonatologije piše da su primili samo jedno mrtvorođeno žensko dete.

– Kako je moguće da neonatologija primi mrtvo novorođenče, a živo ne? Gde sam ja, šta je sa mnom? – govori Bojana.

Na tragu

Ona kaže da je od bolničkog patologa u teško čitljivom rukopisu dobila odgovor da obdukcije tada nisu uopšte rađene, dok je nezvanično od osoblja bolnice saznala da to nije tačno.

– Osećam da je moja sestra živa. Svi su me odvraćali od potrage, osim roditelja. To me još više drži u istrajnosti. Ima još nešto, događaj od pre nekoliko godina. Moji stric i strina su na TV, tokom fudbalske utakmice italijanske lige Juventus – Torino, videli „mene“ na tribinama. Devojka na kojoj se zadržao kadar bila je identična. Bili su sigurni da sam to ja. Zato sam na društvenim mrežama raširila objavu za nestalom sestrom sa svojim fotografijama i prevela je na italijanski. Možda se moja sestra ugleda na nekoj od njih – kaže Bojana.

Nema kraja problemima

U izvodu iz matične knjige stoji da je rođeno jedno mrtvo žensko dete u 00.15, a drugo živo u 00.10, iako je bilo obrnuto.

– Na pitanje zbog čega na jednom dokumentu stoji da sam prvo rođena ja, a potom sestra, dok je na drugim dokumentima obrnuto, iz bolnice odgovaraju: „Razlika u vremenu rođenja dece je neobjašnjiva, pretpostavka je da je mereno na dva različita sata.“ Pitala sam tri lekara i svaki mi je rekao da je gotovo nemoguće da je ona rođena prva jer, ako je bila mrtva, isprečila bi se, i mami bi morao da se radi carski rez. I kako je uopšte tako komplikovan porođaj od koga zavise tri života babica obavila potpuno sama, bez doktora – pita se ona.

I podaci iz matičnih knjiga podgrevaju Bojanine sumnje. Jedini dokument koji je dobila iz matične službe jeste jedna prijava rođenja na kojoj su upisane obe, i gde umesto imena doktora stoji samo „lekar“.

FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

– Po zakonu, svaka je morala da ima prijavu rođenja. Prijava smrti za sestru ne postoji – laže ona,

Dodaje da je upoznata sa propisima koje bolnica mora da ispuni u slučaju da je dete mrtvorođeno

– Ako je dete mrtvorođeno, bolnica smrt mora to da prijavi u roku od 24 časa. Bez potvrde o smrti ne može se upisati u matične knjige, a te potvrde nigde nema. Na moj zahtev, iz MUP-a sam dobila odgovor da mi je matični broj određen dve godine posle mog rođenja, iako sam prijavljena mesec dana po rođenju. Da li je moja sestra dobila pravi matični broj tada jer je bilo neophodno za, na primer, izlazak iz zemlje? – upitna je Bojana.

Tražila i po groblju

Jedna od najtežih stvari Bojanine potrage bila je odlazak na groblje gde se uverila da njena sestra nikada nije sahranjena.

– Ni pod venčanim, ni pod devojačkim prezimenom moje majke, nema sahranjenog deteta cele te godine – kaže ona.

Kaže da da svako veče leže i svakoga jutra ustajem sa mislima o sestri, ali da ima još nešto, teško objašnjivo, što ne da snu na oči. Pošto je doktor koji je radio kada se Bojanina majka porodila preminuo, a babica u penziji, ističe da će biti primorana da tuži bolnici i prijavi je policiji.

(Blic/Novosti)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije