TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

18. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra”, saopšteno je iz “Progresusa”.

Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od 10.967.448.275 mađarskih forinti iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu.

“Republika Srpska se tako pridružila grupi od šest zemalja u kojim se već nekoliko godina realizuje ovaj program, među kojim su i četiri zemlje članice EU. Program podrške realizovaće Fondacija `Progresus`, koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u zemljama u kojima se već realizuju ovakvi programi mađarske Vlade”, navedeno je u saopštenju.

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” 1. septembra objaviće javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, a poljoprivrednici će moći da se prijave popunjavanjem elektronske aplikacije na zvaničnoj internet stranici Fondacije.

Prijavu na konkurs mogu da podnesu i fizička i pravna lica, a osnovni uslovi su da su poljoprivrednici iz Republike Srpske i Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da kroz Program žele da kupe poljoprivrednu mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje.

Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED, organizacija mađarske Vlade koja je partner fondacije u realizaciji Programa podrške.

Predstavnici Fondacije će od sutra do objave javnog poziva obići više od 15 gradova i opština u Republici Srpskoj kako bi poljoprivrednike i cijelu zajednicu detaljno informisali o Programu i javnom pozivu.

“Distributeri i proizvođači mađarske mehanizacije i opreme biće prisutni na promotivnim događajima, pa će poljoprivrednici na licu mjesta imati priliku da se informišu i o ponudi mašina koje će moći da nabave kroz Program podrške”, naveli su iz Fondacije.

Svi detalji o Programu podrške, te uslovima i načinu prijave na javni poziv, uskoro će biti dostupni na zvaničnoj internet stranici Fondacije / forsrpska.org, a svi zainteresovani poljoprivrednici od 1. septembra moći će da se informišu i u kancelarijama Fondacije u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Derventi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije