TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Jasenovac je bio takav logor smrti da su i Nijemci bili zgroženi

0 0
Read Time:7 Minute, 15 Second

Veći transporti uhapšenih Srba započeli su od septembra 1941. godine. Kako Goldstein kaže, najspektakularnija likvidacija „koju su prilično podudarno opisali brojni preživjeli logoraši“ zbila se na katoličko Badnje veče 1941. godine kad je zloglasni Maks Luburić pozvao logoraše koji se osjećaju slabo da se jave, a on će ih uputiti u logor u Đakovu gdje je otvoren odjel za slabije i bolesne. Javilo ih se petstotinjak. Likvidirani su.

„Odonda je među jasenovačkim veteranima kružila crnohumorna krilatica za logoraša kojeg više nema – ‘otišao je u Đakovo'“, tvrdi Goldstein pa podsjeća da su ujutro 21. januara 1941. godine ustaše iz jasenovačke posade opkolile srpsko selo Prkos Lasinjski na obali Kupe, pohvatale 440 stanovnika, uglavnom žena, djece i starijih muškaraca te ih naredne tri noći likvidirali u šumi Brezje. Niko nije preživio.

Vladimir Matijanić 27.1.2022.

CLAUDE LANZMANN potrošio je 11 ili 12 godina života stvarajući film Šoa – jedinstveno svjedočanstvo o nacističkom projektu uništenja jevrejskog naroda. Od 1973. do 1985. godine snimio je od 200 do 300 sati materijala u 14 država, nekoliko je godina proveo u montaži. Dovršeno djelo, duže od devet sati, ovih su dana mogli vidjeti i gledaoci Hrvatske televizije.

Jasenovac je bio takav logor smrti da su i Nijemci bili zgroženi
Foto: JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC
Vladimir Matijanić 27.1.2022.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije