TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Из овог аветињског руског села на Чукотки поглед сеже до Аљаске (ФОТО)

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Према локалној легенди китови су однели најлепше жене из села, дајући становницима заузврат заштиту, срећу и напредак.Наукан је некад било најисточније насеље у Евроазији, све док није напуштено 1958. Данас некадашње ескимско насеље лежи на руској обали Беринговог мореуза који руски Далеки исток одваја од Аљаске. 

Сматра се да су Ескими основали насеље Наукан у 14. веку. 1648. руски поморац и истраживач Семјон Дежњев изгубио је један од својих бродова у близини овог села, када је пролазио кроз Берингов мореуз 80 година пре Витуса Беринга. Овај историјски инцидент касније је обележен бистом постављеном на брду Ингегрук у Наукану.

Мештанима је 1958. наређено да напусте насеље у оквиру совјетске политике гашења такозваних „неперспективних насељаˮ, малих села која су сматрана небитним за развој совјетске планске економије. У складу са том политиком људи из малих села су расељавани у већа рурална насеља у којима је постојала већа концентрација производње и социјалних услуга. Совјетска власт је Наукан, тада село од неких 400 становника, оценила као једно од таквих насеља.

Упркос правном статусу у то време, Наукан је заправо био прилично насељен по стандардима ове удаљене и ненасељене области. 13 ексимских кланова живело је у селу. Повезивао их је њихов специфичан дијалекат и посебни обичаји, легенде и приче.

Према једној таквој причи, људи из села су склопили договор са китовима: мудра божанства у облику ових животиња која су живела поред обале могла су да узму најлепше жене из села за своје супруге, а заузврат китови су благословили становнике села и обезбеђивали им срећу и напредак.

Данас је то аветињско село у којем напуштене грађевине чине једино подсећање на његове лепше дане: колибе, споменик у облику светионика, објекти метеоролошке станице, остаци помоћних објеката.

То је напуштено место на крају света до којег се прилично тешко стиже. Наукан углавном посећују туристи и авантуристи у оквиру крстарења или експедиција.

Ретки посетиоци напуштеног насеља награђени су невероватним погледом на море и обалу Аљаске која се види по ведром дану, с обзиром да је америчка територија удаљена само неких 80 километара.

НИКОЛАЈ ШЕВЧЕНКО

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije