TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Islamska zajednica pozvala na bojkot dva aerodroma u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Privredno društvo „Aerodromi Srbije“ je, reagujući na poziv da se bojkotuju aerodromi u Nišu i Kraljevu, istaklo da su operateri obezbjeđenja u obavezi da poštuju sve bezbjednosne protokole prilikom pregleda putnika, te da čine sve kako ne bi došlo do bilo kakvog vida diskriminacije.

Izvor: Aredorom u Nišu (N1)

 

Naime, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je svoje vjernike da bojkotuju aerodrome “Konstantin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu, zbog ponašanja prema ženama koje nose hidžab, odnosno odjevaju se po islamskim propisima, piše Danas.

Kako su istakli u saopštenju, IZ je duže vrijeme dobijala žalbe vjernica pod hidžabom i članova njihovih porodica zbog neprijatnosti koje su doživjele na ta dva aerodroma. Oni su tvrdili da se isključivo žene pod hidžabom, prilikom aerodromskih kontrola “izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje dijelova odjeće”.

Odgovarajući na ove navode, iz Aerodroma Srbije naglašavaju da osuđuju svaki vid diskriminacije i sprovode sve mjere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma.

“Svaki putnik nam je važan i bitan, ma koje nacionalnosti i vjeroispovijesti bio. Jedan od najvažnijih segmenta našeg posla je bezbjednost putnika i vazduhoplova. Operateri obezbjeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbjednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled obezbjeđivanja na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od certifikovanog osoblja. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim vjerskim obilježjima, a zbog vjerskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbjeđivanja. Za takve osobe primijenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbjeđivanja”, navode iz Aerodroma Srbjie.

Oni u saopštenju podsjećaju sve putnike da od pregleda obezbjeđivanja na aerodromu mogu biti izuzete samo posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od nadležnog Ministarstva ili nadležnih službi Republike Srbije.

“Prije nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio je pismo sa sličnom pritužbom kao i danas na adresu privrednog društva Aerodromi Srbije na koju smo odmah reagovali i od tog dana do danas nije bilo dodatnih pritužbi”, naveli su iz Aerodroma Srbije.

Prema njihovim navodima, zahvaljujući investicijama Vlade Srbije u objekte i opremu, postarat će se da uslovi putovanja sa njihovih aerodroma budu još bolji.

“Nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena je nabavka i skenera za pregled osoba kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprinijeti poštovanju integriteta svih kategorija osoba što je primjer na pojedinim modernim aerodromima u svijetu”, ističu u Aerodromima uz napomenu da čine sve u njihovoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih vjeroispovijesti.

Oni zaključuju da ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih bit će pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti.

“Također, od putnika očekujemo da su upoznati sa bezbjednosnim procedurama na aerodromu i da u obezbjeđivano restriktivnu zonu aerodroma ili vazduhoplov mogu ući samo nakon sprovedenog pregleda obezbjeđivanja”, navode u saopštenju.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije