TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Институт зажмурио на прекопавање српских имања

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

БАЊАЛУКА – Приватна имања Срба на подручју Пала и Трнова нису прекопавали истражиоци Института за нестале БиХ, већ је могуће да су то радили Бошњаци који су се самоиницијативно организовали.

Маријана Миљић Бјеловук
 Институт зажмурио на прекопавање српских имања
 

Објашњење је то из Института за нестале БиХ у вези са догађајима у Палама и Трнову, гдје су се протеклих дана грађани нашли на мети групе људи који су прекопавали имања Срба без икаквих дозвола, тврдећи да трагају за Бошњацима несталим у акцији “Коверат” коју је 1992. покренула такозвана Армија БиХ. Све те догађаје овјерили су и фотографијама, које су објавили на друштвеним мрежама, а које су након реакције мјештана то­г краја и Борачке организације Пале уклоњене.

Члан Колегијума Института за нестале БиХ Никола Перишић потврдио је “Гласу Српске” да је било истражних радњи на подручју Пала, и то на локацијама Дворишта, Павловац и село Касиндо по пријави свједока акције “Коверат”.

– Учествовала је и Норвешка народна помоћ са обученим псом трагачем те актери догађаја 1992. године из акције “Коверат” и други информанти – рекао је Перишић.

Нагласио је да су тада снимљене само координате на основу којих ће већ идућих дана бити поднесен захтјев за ексхумацију посмртних остатака несталих Бошњака и то за двије од три локације које су обишли.

– Када дође до ексхумације, а очекујемо да ће то бити за мјесец и по, тада ће бити присутна и полиција – навео је Перишић и додао да не располаже информацијама да ли је неко од учесника узурпирао и имовину Срба.

На терену је био шеф подручне канцеларије Института за нестале у Источном Сарајеву Жељко Мандић који наводи да су изашли на терен на позив једне групе грађана и свједока догађаја из 1992. године.

– Ми смо тада само снимили координате према изјавама свједока и рођака да се на тим подручјима налазе посмртни остаци за којима они и Институт трагају. Нико од истражилаца није улазио у приватне посједе – казао је Мандић.

Објашњава да је могуће да су слике које су објављене на “Фејсбуку” вјероватно настале тако што су неки људи на своју иницијативу прекопавали терен и улазили на приватне посједе Срба.

– То је једино могуће образложење тих слика. Истражиоци нису ништа копали – закључио је Мандић.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца сарајевско-романијске регије Немања Мочевић навео је да је главни кривац за узурпирање имовине Срба управо Институт за нестале.

– Они раде све против Срба. Ако су већ изашли на терен, нису смјели дозволити ни у ком случају да неко прекопава имања Срба без икаквих дозвола. Посебно не они који су их нападали 1992. године. Злочинци су се вратили на мјесто злочина и то боли сваку породицу овог краја, а посебно оне које су остале без својих најмилијих. Убијали су и палили 1992. године, а сада су се вратили да прекопавају – рекао је “Гласу Српске” Мочевић и још једном позвао надлежне институције Српске да заштите грађане и њихову имовину, те да ураде све да једном засвагда укину Институт за нестале на нивоу БиХ.

“Доћи ће до сукоба”

Мјештани Пала и Трнова истичу да ће доћи до сукоба ако се поново догоди да им Бошњаци прекопавају имања.

– Ти људи ходали су по приватним имањима Срба и прекопавали их без дозвола. Не може нама неко прекопавати земљу и тражити посмртне остатке без присуства полиције. На тај начин могу нам подметнути многе неистине и лажи као што су радили и до сада – рекао је “Гласу Српске” један од мјештана Томислав Мијовић.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije