TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

I SPC PODIGLA CIJENE ZA 50% – POSKUPILA PREKADNJA

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Ovih dana one koji slave Svetog Nikolu dočekaće iznenađenje. Prekadnja je sada 30 KM. Preslava 20 KM. I naravno kako smo i navikli , bez objašnjenja SPC, „zašto i kako“, samo su podigli cijene.

Vidjeli smo da su poskupjele i svijeće. Za 1 KM mogli ste kupiti 10 svijeća, sada vam treba 1,5 KM. Da i razumijemo poskupljenje svijeća zbog poskupljenja voska, ne možemo razumjeti poskupljenje prekađivanja. Jer smo svjedoci da 30-40 posuda sa pšenicom stoji na stolu, sveštenik sve zajedno pospe vinom i to je to. I šta je tu opravdanje za poskupljenje? Znamo da će dušebrižnici reći „Pa slava i jeste pšenica, krsni hljeb i svijeća“. Pa OK, znači li to da sutra prekadnja može biti i 100 KM? Miriše li to na monopol? Ucjenu? U smislu ako ne kupiš kod mene to ti ne važi. A samo ja prodajem original robu? A pošto je original ja određujem cijenu. Gdje se izgubila vrijednost? Gdje se izgubilo ono pravoslavno „Dajem u crkvu od srca onoliko koliko imam“? Kada je crkva dobila cjenovnik? Gde je fiskalni račun? Znači za 40 prekadnja za „posao“ koji traje 2 minuta zaradi 1.200 KM? I onda neko kaže „učio je školu“?!? Učili su i doktori školu pa o tim parama mogu samo da sanjaju. Za 30-40 KM ljudi danas rade 8 ili više sati. Većina neće dočekati penziju. Ako već roba mora da poskupi, usluga ne mora! Posebno koja ne iziskuje nikakve troškove niti fizički rad.
MOLIMO ZA KOMENTAR! SVI IMAJU PRAVO NA LIČNO MIŠLJENJE. NE DOZVOLITE DA VAM BRANE DA MISLITE I DA SVOJE MIŠLJENJE JAVNO OBJAVITE. PROŠLO JE VRIJEME KADA SE ZA MIŠLJENJE IŠLO NA GOLI OTOK.
Slavsko žito
Pred slavu u kući se kuva žito (prekadnja). Prekadnja (ili žito) pravi se od kuvane pšenice. Može da se pripremi na razne načine, ali najčešće sadrži orahe, oraščiće i/ili karanfiliće i med. Pšenica je simbol Vaskrsenja Hristovog. Kuvano žito ili koljivo je u crkvenoj upotrebi još od najstarijih vremena. Kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. Smatra se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života. Prema crkvenim izvorima, potpuno je pogrešno ne spremati žito za Aranđelovdan i Ilindan pod izgovorom da su oni „živi svetitelji“ iz sledećih razloga:
– Žito se ne prinosi za pokoj duše svetitelja, već za pokoj duša predaka koji slaviše slavu pre nas.
– Pravoslavni hrišćani smatraju da nema živih i mrtvih svetitelja, već da su svi živi i posreduju pred Bogom za nas. Što, dakle, znači da se ne molimo mi za njih već oni za nas.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije