TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

HOMOLJSKO ČUDO OD DJETETA

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

 Osmogodišnjak Đorđe iz Žagubice poznaje periodni sistem, Njutnove zakone, zna sve o Grahamovom broju, o DNK, svetlosti, planetama i mnogim drugim stvarima.

 

Đorđe Jovkić iz Žagubice ima osam godina, a već pohađa treći razred. Sa dvije godine znao je sva slova i brojeve, a sa četiri i po naučio je da čita. Iako je psiholog ocjenio da je dvije godine ispred svoje generacije, roditelji nisu tome pridavali preveliki značaj. „Mi s njim nismo vježbali čitanje i zato nas je ta vijest iznenadila“, kaže dječakov otac Nikola Jovkić.

Ali, nikad kraja iznenađenjima sa Đorđem. Čim je savladao čitanje, bacio se na raznu literaturu koja mu se u kući našla pri ruci. Glad za znanjem sa nepunih pet godina bila je neobjašnjiva porodici, ali ga nisu ni sputavali ni forsirali. Ipak, i geni su učinili svoje. Roditelji malog Đorđa su profesori hemije i matematike, pa i mališana očaravaju prirodne nauke. Zanimao ga je periodni sistem elemenata, sa pet godina je već znao prvih 40 elementa po redosledu, sada zna i više. Dovoljno je da ga pitate i odmah će vam ispričati osnovne odlike svakog elementa. I to je tek početak. Mali genijalac poznaje i Njutnove zakone, zna sve o Grahamovom broju, o DNK, naširoko govori o svjetlosti, planetama i ko zna o čemu još. Kaže da mu je matematika omiljeni predmet, a naročito su mu zabavni decimalni brojevi. Da je odavno „prešišao“ gradivo koje mu po godinama pristaje, potvrđuje i njegovo interesovanje za hemiju, fiziku i biologiju, koje se i ne uče u trećem razredu osnovne škole. Voli da posjećuje muzeje, da prati i emisije iz medicine, a ističe se i u engleskom jeziku. Đorđe je kao mali na internetu gledao animirani crtać „Namber blok”, ali je kaže to prevazišao, pa je prešao na program „Da Vinči“. U poslednje vrijeme koristi i program za brzo čitanje „Mangrowe” koji ubrzava i proces razmišljanja. Pohađa školu „Malac genijalac“ gdje je, naravno, u starijoj grupi i već osvaja nagrade. Voli da bude i kreativan pa je recimo napravio model pluća od flaše i balona, ali i helikopter od papira koji se pri padu okreće oko svoje ose, što je video na nekoj aplikaciji. Nesvakidašnja znatiželja i glad za znanjem ovom dječaku je dar od prirode. Roditelji, po sopstvenom priznanju, doprinosili su jedino tako što su mu povremeno kupovali enciklopedije za djecu, što bi on brzo izgustirao. Za sada ne žele dodatno da ubrzavaju njegovo obrazovanje, ali ako od petog do osmog razreda pokaže još veći napredak, onda će razmisliti šta je najbolje za ovog malog „sveznalca“. Za Đorđa su domaći zadaci pravi „mačji kašalj“ pa ih uradi brzo. Ostalo vrijeme, osim nad knjigom, provodi na internetu, gledajući televiziju, ali i u igri sa drugarima. Odrastao je uz sestru i brata koji su dosta stariji. Sestra, najstarija, sada je student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a brat pohađa elektrotehničku školu takođe u Beogradu. Dok su bili u Žagubici Đorđe im je često priređivao, kako on to zove, pozorište sjenki. „Stalno nešto izmišlja, igra se svojom kreativnošću i talentima“, priseća se otac. Đorđe još ne zna, a i ne razmišlja mnogo šta će biti kad poraste. Mada, očito, može biti šta god poželi.

 

Izvor fotografije: Youtube/printscreen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije