TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Grubač: Dva arbitražna postupka u vezi sa RiTE “Ugljevik” /VIDEO/

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Izvršni direktor za pravne poslove u “Elektroprivredi Republike Srpske” Borislav Grubač izjavio je da se protiv preduzeća Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” vode dva arbitražna postupka koje je pokrenulo slovenačko “Elektrogospodarstvo”.

Grubač je naveo da je osnov za pokretanje oba arbitražna postupka samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava radi izgradnje i korištenja Termoelektrane Ugljevik iz 1989. godine koji su potpisale organizacije udruženog rada “Elektroprivreda BiH” i “Elektrogospodarstvo” Slovenije.

Grubač kaže da je “Arbitražni tribunal u Beogradu je 13. jula 2020. godine donio odluku kojom je odbio kao neosnovane zahtjeve tužioca koji se odnose na naknade i vraćanje udruženih sredstava u RiTE `Ugljevik`, a ocijenio osnovanim i donio presudu kojom je odlučio da je preduzeće Rudnik i Termoelektrana `Ugljevik` u obavezi da isporučuje trećinu električne energije na pragu Termoelektrane dok ona radi po cijeni i uslovima koji će biti predmet usaglašavanja ugovornih strana u narednom periodu”, naveo je Grubač.

Grubač je napomenuo da je Uprava matičnog preduzeća zajedno sa Upravom RiTE “Ugljevik” i Vladom Republike Srpske razgovarala o ovoj temi i već su preduzete aktivnosti o načinu realizacije i implementacije samoupravnog sporazuma koji predviđa obavezu isporuke trećine električne energije po cijeni koja će biti predmet dogovora, kao i o potencijalnoj šteti, naknadi štete o kojoj će Sud zauzeti stav.

On je dodao da će to, prema mišljenju konsultanata “Elektroprivrede Republike Srpske”, imati pozitivne reperkusije na postupak koji je trenutno zamrznut kod Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

PRILOG NTV ARENA:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije