TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Granični prelaz Rača: Najveća zapljena cigareta ove godine, oduzeta čak 51.000 paklica

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac” na graničnom prelazu Rača oduzeli su 51.500 paklica cigareta u vrijednosti od 309.000 KM.

 

 

 

Kako je objavila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), na osnovu operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog cantra Tuzla, izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila. U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje BiH, bila je deklarisana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH.

Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda. Radilo se o 51.500 paklica cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero). Njihova se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema, donirana od strane Ambasade SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo, u toku 2022. godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 paklica cigareta. Zatim 7.900 paklica ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana. Te 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije