TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Gašenje svjetla i „refundacija ovulacije“: Kako se različite zemlje svijeta bore sa padom nataliteta

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Demografska kriza u poslednjih dvadesetak godina pogodila je gotovo svaku zemlju naše planete, i dok se jedni bore sa padom nataliteta tako što pripremaju finansijske olakšice budućim roditeljima, drugi biraju kreativnije načine.

Gašenje svetla i "refundacija ovulacije": Kako se različite zemlje sveta bore sa padom nataliteta© Canva / Kaspars Grinvalds

Demografska kriza smatra se jednom od najvećih prijetnji za stabilan razvoj čovječanstva, a samo sa početka 21. vijeka koeficijent nataliteta opao je do nivoa na kome svaka nova generacija drastično ustupa pređašnjoj. Štaviše, u pojedinim zemljama pokazatelj broja rođene djece pao je ispod 1.

Kako se ovakav problem rješava? U Rusiji su to pozamašni finansijski paketi sa „majčinskim kapitalom“ koji novopečenim roditeljima u velikoj mjeri olakšavaju odgajanje djeteta, u Srbiji „roditeljski dodaci“ za prvo, drugo i svako naredno dijete, a ove zemlje su se odlučile na nešto drugačije mjere podizanja nataliteta.

Singapur i Noć nacije

Kako bi podstakle mlade da zasnivaju porodice, singapurske vlasti pribjegle su kreiranju neobične reklame, koja se emitovala na svim medijskim kanalima i društvenim mrežama. Na video snimku u trajanju od tri minuta prikazan je mladi par koji žvaće bombone, na čijem je pakovanju napisano „Ja volim Singapur“, a zatim kako bi očarao svoju partnerku on počinje da repuje. U svom performansu on objašnjava dami da je uskoro takozvana Noć nacije, ali da je glavno ono što dolazi nakon toga.

„Ja sam muž patriota,

Ti si moja žena patriota,

Hajde da ispunimo naš bračni dug

I stvorimo novi život!“

Osim toga, singapurske vlasti se sa niskim natalitetom bore i kroz izgradnju novih stambenih jedinica, a tačnije – zabranom gradnje malih stanova za samce.

Južna Koreja: „Dosta je bilo posla!“

Gotovo jednako kreativne mjere podizanja nataliteta uvedene su i u dalekoj Južnoj Koreji, u kojoj je u poslednjih 60 godina broj djece u odnosu na broj fertilnih žena opao sa 6 na manje od 1. Osim novčanih stimulansa, vlasti su uveli i određene mjere kako bi stanovnike doslovno „otjerali“ u spavaće sobe. Budući da su Koreanci poznati kao veliki radoholičari koji danonoćno mogu sjedeti po kancelarijama. Novouvedene mjere njihov rad ograničavaju do 19.30 časova svake treće srijede u mjesecu. Hoće li uspjeti da vrate interesovanje mladih ka čarima spavaće sobe? Vidjećemo dogodine.

Danska i „refundacija ovulacije“

Trenutno, u Danskoj na 1000 odraslih osoba dolazi tek 11 beba, ali za razliku od Koreanaca, vlasti smatraju da je godišnji odmor bolji način da se začne potomstvo, nego svake treće srijede na kraju radnog dana. U skladu sa tim, oni su spojili lijepo i korisno i svojim stanovnicima ponudili jedinstvene turističke pakete sa popustima ako se putovanje organizuje tokom ovulacije. Ukoliko budući roditelji uz pomoć medicinske dokumentacije dokažu da je beba začeta baš na tom putovanju, država će refundirati deo sredstava.

Japan i trening na robotima

Japan „stari“ brže od bilo koje druge razvijene zemlje, a samo tokom 2022. godine broj stanovnika smanjio se za 801 hiljadu. U pomoć su pristigli naučnici sa Univerziteta Cukubi, koji su razvili robota Jotaru – simulator bebe koji je napravljen od silikona i potpuno automatizovan, tako da do detalja oponaša mimiku, pa i plač bebe. Vjerovali ili ne, u robotu se nalazi čak i mali rezervoar za vodu, tako da se, kada Jotaru plače, na njegovom licu pojavljuju i suze, kao kod prave bebe. Japanci smatraju da ovakav robot može probuditi roditeljski instinkt kod novijih generacija, čime bi se natalitet povećao.

rtbalkan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije