TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

FUNKCIONERIMA POVEĆANJA VEĆA SU OD CIJELE PLATE DRŽAVNOG POLICAJCA

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

U javnosti se vrlo često status državnog službenika miješa s izabranim državnim funkcionerima. Njihov položaj nije isti. Zaposleni u državnim institucijama mjesecima na protestima ukazuju na nerealnu razliku u plaćama.

 

O tome koji su to problemi s kojima se suočavaju državni službenici, u Dnevniku 2 FTV govorio je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nedavnim izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine povećan je koeficijent svim državnim službenicima, što u prosjeku znači povećanje od 100 do 140 KM. Međutim, ovim izmjenama plate su povećane i izabranim predstavnicima u vlasti, ali za drastično veći iznos – i do 1000 KM.

Usvajanjem Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, podsjeća Krvavac, oni koji danas sjede u različitim politikama još tada su mislili na sebe. U bilo kojem procentu da se povećava osnovica, ako imate veliki bod – kakav je njihov – onda se i plata drastično uveća, a onima s malim bodom uvećanje je neznano.

Navodi dalje Krvavac kako policajac zaposlen u državnoj službi ima plaću od 1.000 do 1.100 KM, a naglašava da su imenovanim licima dva zadnja uvećanja plata bila i po 1.000 KM, podvlači, što je ukupno više nego plata policajca na državnoj razini.

“Mi smo kategorija na državnoj razini koja je najmanje plaćena od svih policija u Bosni i Hercegovini, a političari na državnoj razini su najplaćeniji političari. To su ogromne razlike”, poručuje Krvavac.

Dodaje kako zaposleni u državnim policijskim organima traže da se poštuje ta profesija.

“Da imamo adekvatnu uniformu za posao koji radimo, da imamo penzije koje smo zaslužili, da imamo plate dostojne čovjeka i policajca da može živjeti od toga. Granična policija radi po periferijama čitave države. Oni skoro čitavu platu dadnu za putni trošak. To je jako loše. Nije nam jasno zašto se ne daju veća primanja i plate, jer država nikad nije bila bogatija a narod siromašniji. To je opet novac koji treba ostati u Bosni i Hercegovini”, ističe Krvavac.

Prema njegovim riječima, kakvo god bilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i ko god da je predsjedavajući, na svoje zahtjeve uvijek dobijaju isti odgovor: “Kad nije onaj prije neću ni ja.”

“Čekamo sad i ove nove. Valjda će biti toliko razumni da sjednemo za sto. Ove probleme koji se tiču zaposlenih u policijskim agencijama i samih policajaca koji rade i na terenu i u sjedištu možemo riješiti za jedan dan”, zaključio je Krvavac gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije