TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Erdogan ne popušta: ‘Uzalud se trudite, Turska ne odobrava ulazak Švedske i Finske u NATO! Kako da im vjerujemo? Uzgajalište terorističkih organizacija…‘

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da „ne odobrava pridruživanje Švedske i Finske NATO paktu“, javlja turska državna agencija Anadolu.

I dok je švedsko ministarstvo spoljnih poslova ranije tokom dana najavilo da će visoki predstavnici iz Stockholma i Helsinkija, otputovati u Tursku kako bi „raspravili“ o protivljenju Ankare njihovom ulasku u NATO, Erdogan je poručio da se „ne trude uzalud“, prenosi Jutarnji.

– Prvo, ne bismo rekli „da“ za ulazak u NATO onima koji su uveli sankcije Turskoj, rekao je Erdogan pa dodao:

– Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija, rekao je.

Turska je još prošle nedjelje izrazila protivljenje tome da dvije nordijske zemlje uđu u NATO pakt, pritom optužujući Švedsku i Finsku da pružaju podršku i utočište kurdskim militantima koje Ankara smatra teroristima. Takođe su dodali i da obje zemlje nisu izručile „desetine osoba osumnjičenih za terorizam“.

– Države koje podržavaju teroriste ne bi smjele biti saveznici unutar NATO-a, rekao je pak u nedjelju turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu i dodao da Turska zahtijeva od Stockholma i Helsinkija da „prestanu s podrškom teroristima“.

Podsjetimo, švedska premijerka Magdalena Andersson saopštila je u ponedjeljak da će njena zemlja zatražiti primanje u NATO.

Švedski ambasador u NATO-u će „što skorije“ predati kandidaturu Švedske, rekla je Andersson.Izrazila je očekivanje da na pristup Savezu neće čekati više od godinu dana, s obzirom na potrebnu ratifikaciju svih 30 članica NATO-a.

Susjedna Finska potvrdila je pak u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Podsjetimo, svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije