TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Episkop Fotije u Dvorovima: “Srbi, čuvajte svoju istoriju, tradiciju i svete ljude”

1 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je juče Srbe da poštuju i čuvaju svoju istoriju, svete ljude svoga roda, svoju vjeru i tradiciju kako bi se sačuvali od rušilačkog globalizma, koji hoće da sve objedini i obezliči.

“Mi Srbi znamo svoj put i svoju istoriju i samo tako ćemo se sačuvati, jer ako ne budemo bili svjesni svojih korijena i tradicije postaćemo lak materijal za one koji će s nama upravljati”, rekao je vladika besjedeći na praznik Svetog velikomučenika Prokopija u bijeljinskom naselju Dvorovi u hramu posvećenom ovom svetitelju.

Vladika Fotije je ocijenio da globalizam danas ruši i gazi sve pred sobom.

“Ako ne budemo dovoljno mudri i svjesni i mi možemo postati prostor manipulacije i eksprimenata sa svim i svačim, zato treba slušali svete ljude svoga roda”, istakao je episkop i dodao da ga raduje okupljanje naroda u svojoj crkvi.

Navodeći da se živi u čudnom i teškom vremenu, vladika Fotije je govorio o tekstu iz grčkih novina o nedavno otvorenoj crkvi svih religija u Berlinu.

“Svaka religija koja će se tu izmiješati neće ličiti ni na šta, nego će to biti religija antihrista koja se priprema, kao što se priprema i sistem antihrista koji će zavladati ovim svijetom ako bude stvorena jedna država i jedna vlada u cijelom svijetu”, objasnio je vladika.

Prema njegovim riječima, globalizam hoće da sve objedini i obezliči, da ništa ne ostane ono što je bilo.

“Zove se crkva jednoga, navodno jednoga Boga, a svi koji budu dolazili moliće se po svome, hrišćani kao hrišćani, muslimani kao muslimani, jevreji kao jevreji, druge religije opet po svom, čak će moći i ateisti tu da dolaze i da se mole”, rekao je vladika i dodao da je za njega to crkva nijednoga.

On je istakao da srpskom narodu treba pouka svetih mučenika i njihova zaštita da ide putem vjere i spasenja, svetog pravoslavlja.

Svetoj litrugiji prisustvovao je veliki broj vjernika među kojima i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, direktor gradskog Doma zdravlja Danijela Đukin, a kum slave hrama bio je gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

Liturgiju je pratio nastup hora Svetog kralja Vladislava koji djeluje pri hramu u Dvorovima, pod dirigentskom palicom Natalije Đurić.

 

 

(srna)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije