TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Elektroprivreda RS plaća ogromne odštete za nestanke struje

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

VLASENICA – Elektroprivreda Republike Srpske platila je blizu pola miliona maraka odštete drvoprerađivaču iz Vlasenice zbog čestih prekida snabdijevanja električnom energijom i lošeg kvaliteta isporuke, ali to joj nije bio dovoljan motiv da otkloni kvarove zbog kojih je i završila na sudu.

 

FOTO: Agencije

Kompanija “Bukom – Prom” iz Vlasenice koja je dobila Elektroprivredu RS na sudu i dokazala da je pretrpjela štetu od preko 403.000 maraka, plus troškovi postupka, treći dan je bez struje, a njenih stotinu radnika čeka normalizaciju snabdijevanja da bi se vratili na posao.

Odšteta koju su platili, nije bila povod da milionske iznose koje Elektroprivreda RS naplaćuje za mrežarinu, uloži u održavanje i obnovu mreže, posebno na dijelovima gdje su stubovi stari preko 70 godina.

U presudi koju je donio Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu koja je u posjedu portala CAPITAL, zavisno preduzeće “Elektro – Bijeljina” i njena radna jedinica u Vlasenici za dvije godine prekidanja snabdijevanja strujom morali su da nadoknade 403.300 KM za štetu.

Isplatili su im i obaveze prema radnicima do potpunog uspostavljanja rada, kao i one nastale u sušarama zbog oštećenja drvnih sortimenata, te izgubljenu dobit.

Morali su da nadoknade i troškove postupka od preko 42.000 maraka.

„Tužilac je u postupku dokazao da je došlo do umanjenja njegove imovine usljed velikog broja nenajavljenih prekida i nestanka električne energije, ali i najavljenih koji su trajali duže od najavljenog. Tuženi je odgovoran za nastalu štetu tužitelju zato što nije ispoštovao ugovornu i zakonsku obavezu da kontinuirano i kvalitetno isporučuje električnu energiju“, navodi se, između ostalog, u presudi.

Vlasnik ove firme Budimir Komlenović potvrdio nam je da danas treći dan nemaju struje i ne rade i prvo je pristao da nam da izjavu, ali se onda predomislio.

Odgovore na pitanja pokušali smo dobiti iz Elektroprivrede RS.

Pitali smo ih koliko su uložili u obnovu mreže u posljednjih pet godina, gdje su im najčešći prekidi snabdijevanja električnom energijom i je ovih dana otežano ili prekinuto snabdijevanje, ali odgovore još nismo dobili.

Ova pokazuje da su privrednici konačno shvatili da mogu tražiti obeštećenje za lošu isporuku električne energije, jer je i struja roba kao i svaka druga.

S obzirom na to da su prekidi snabdijevanja u Srpskoj česti, jasno je da bi veliki broj privrednika mogao da se odluči na tužbe i traženje nadoknade za gubitke koje su pretrpjeli.

Podjsećamo, prije samo desetak dana, preko 10 gradova i opština ostalo je na nekoliko časova bilo bez napajanja zbog kvara na dalekovodu.

U posljednja tri dana, od kako je pao snijeg, u Srpskoj je slična situacija i struje nema u velikom broju opština.

CAPITAL: A. Pisarević

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije