TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Edi Rama ljut zbog odgađanja članstva u EU: „Vi ste sramota“

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

„Vi ste u neredu, vi ste u velikom neredu i vi ste sramota“

Šest zemalja zapadnog Balkana sastalo se u četvrtak s liderima EU kako bi dodatno razgovarali o svojoj integraciji u evropski blok.

Predstavnici Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova doletjeli su u Brisel kako bi se sastali sa svojim evropskim kolegama.

 

Zajednički samit održan je usred napetosti oko bugarskog veta na pokretanje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije, koji je takođe stavio na čekanje pregovore za Albaniju.

Uoči samita, albanski premijer Edi Rama osudio je lidere EU zbog odgađanja.

„Vi ste u neredu, vi ste u velikom neredu i vi ste sramota i mislim da je sramota da NATO država otme još dvije NATO zemlje dok je u dvorištu Europe rat i naravno, nije dobro vidjeti da 26 drugih zemalja mirno sjedi pokazujući zastrašujuću nemoć“, rekao je Rama.

Postojala je određena nada da bi moglo doći do pomaka u Bugarskoj nakon što se činilo da je opozicioni lider Boyko Borissov spreman otvoriti pristupne pregovore.

No bugarski premijer Kiril Petkov, koji je predvodio promjenu u vladinom stajalištu, nazvao je Borissova „najnepoštenijom osobom koju poznajem“ u četvrtak po dolasku na samit Evropskog vijeća.

„On ujutro kaže ‘Želim podržati ulazak Sjeverne Makedonije u EU’, što je sjajna pozicija, i u isto vrijeme blokira odbor u parlamentu istog popodneva“, rekao je Petkov.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je kako „pažljivo prati“ razvoj događaja u Bugarskoj i rekao da je „glavni prioritet“ započeti pregovore i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom.

Uprkos tome što mu je davno obećana evropska perspektiva, Zapadni Balkan je vidio da su njihove kandidature za EU naišle na zid, sa sve slabijim izgledima za značajan napredak.

Dok se stvari u EU odvijaju rekordnom brzinom kako bi Ukrajini i Moldaviji dodijelili status kandidata za pridruživanje EU, njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je svoje kolege lidere EU da ponovno osnaže integraciju Balkana i obuzdaju ruski utjecaj u cijeloj regiji.

„Najvažnije je da će države Zapadnog Balkana imati dobru priliku da zaista postanu članice Evropske unije“, rekao je Scholz uoči zajedničkog sastanka u četvrtak. „Toliko su naporno radili, tako da je naš zajednički zadatak da se ovo dogodi“, prenosi Euronews.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije