TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

MILEVA (26) ĆE BITI SPASENA Mlada majka koja ima još 6 mjeseci života, konačno će dobiti hrvatsko državljanstvo

0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

Državljanka BiH koja je udata u Puli i ima šestomjesečnog sina, konačno će moći da se podvrgne transplantaciji jetre, koja joj je neophodna da bi ostala u životu.

Mileva kojoj je potrebna transplantacija jetre, konačno dobila hrvatsko državljanstvo

Nakon velikih medijskih priča o hrabroj majci Milevi Simetić Saliji (26) iz Pule koja se bori za život, “Jutarnji list” nezvanično saznaje da je njen zahtjev za hrvatsko državljanstvo odobren.

To znači da će Mileva konačno moći da se podvrgne transplantaciji jetre.

Mileva kojoj je potrebna transplantacija jetre, konačno dobila hrvatsko državljanstvo
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/SCREENSHOT

Ona živi u malom mjestu Vintijan pored Pule, ima 26 godina i boluje od teške bolesti – primarne hiperoksalurije.

Njena jetra proizvodi oksalate koji su joj uništili bubrege, a sada napadaju i ostatak organizma.

Zbog toga Mileva jedva hoda, ima 40 kilograma, a svaki dan provede i po šest sati na dijalizi.

S obzirom na to da je rodom iz BiH, u Hrvatskoj nije imala pravo na transplantaciju jetre i bubrega iako u Istri živi pet godina, udata je i rodila je dijete.

Mjesecima je čekala potvrdu MUP za dobijanje hrvatskog državljanstva, a ona je tek sada stigla.

Mileva je pričala kako se od četvrte godine liječila u Beogradu jer je imala kamenje u bubregu, a onda su doktori otkrili da boluje od primarne hiperoksalurije tip 1.

Do sada je imala dvije operacije bubrega i mokraćnih puteva.

Iako su joj prilikom operacija doktori izvadili sav kamenac, nakon mjesec dana na kontroli su ustanovili da se vratio. Onda su otkrili da joj jetra pojačano izlučuje oksalate koji se talože, stvaraju kamenac i uništavaju organe.

Primarna hiperoksalurija je autoimuna recesivna bolest, a dobija se samo ako oba roditelja imaju po jednu kopiju ovog mutiranog gena. Zbog toga i Milevin mlađi brat boluje od iste bolesti. 

Njemu je majka donirala bubreg koji su mu presadili u Padovi i od tada je dobro. Otac je srčani bolesnik i zbog toga ne može biti donor organa Milevi.

– Cijeli život sam pod nadzorom ljekara i sve je bilo u redu. Kada bi mi se kamen uvećao, doktori bi ga razbili laserom i tako stalno. Međutim, stanje mi se naglo pogoršalo nakon porođaja u decembru prošle godine kada sam počela da povraćam i kada su počele da mi otiču noge. Završila sam u hitnoj gdje su mi otkrili katastrofalne nalaze. Tada mi je rečeno da moram na dijalizu – govori ona.

“Jedva držim sina koji ima osam mjeseci”

– Bubrezi su mi kao dva kamena, skroz su se osušili. Meni sada prvo treba jetra jer i da primim novi bubreg, oksalati koje ona proizvodi bi ga opet uništili. Zato mi prvo treba jetra pa tek onda bubreg. Da imam samo problem sa bubrezima, mogla bih cijeli život da idem na dijalize i tako živim. Međutim, najveći problem stvara jetra koja, sada kada su mi bubrezi skroz oštećeni, napada cijelo tijelo – zglobove, kosti… Prsti su mi se iskrivili, skoro da više ništa ne mogu da radim. Jedva držim sina koji ima osam mjeseci – kaže ona i dodaje:

– Hodam jako teško, jedva napravim dva, tri koraka. Sada su i ispod kože počele da mi se otvaraju rane. Bila sam na ultrazvuku srca i na njemu se vidi da su ga oksalati napali i da se oko njega talože. Zbog toga može doći i do zastoja srca. Osjetim ponekad da me srce zateže. Dogodi mi se da osjećam jako veliki teret u grudima i da teško dišem.

Mileva nam priča kako ova bolest jako brzo napreduje te kako prognoze, prema njenom trenutnom stanju, govore da bi u ovakvom stanju mogla da živi još najviše šest mjeseci.

Zato joj je potrebna hitna transplantacija jetre na koju u Hrvatskoj nije imala pravo jer joj iz MUP nisu odgovorili na hitan zahtjev za dobijanjem hrvatskog državljanstva koje im je uputila u martu ove godine, prenosi Index.hr.

– Potrebna mi je hitna transplantacija jetre, ali samo ako imam hrvatsko državljanstvo. Ja u Hrvatskoj živim pet godina, tu sam se udala i rodila dijete. Imam zdravstveno osiguranje i preko njega idem na dijalize, ali je problem u tome što mi još uvijek nije odobreno hrvatsko državljanstvo. Po pravnom putu imam pravo da dobijem državljanstvo nakon sedam godina u Hrvatskoj. Zbog moje teške situacije, zatražili smo od Ministarstva da ranije dobijem hrvatsko državljanstvo, a time i priliku za transplantaciju jetre – kaže ona

Autor: Srpskainfo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije