TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

17. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

DODIK ZA RUSKE MEDIJE UOČI SASTANKA SA PUTINOM

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Gas iz Rusije najviše koristi muslimansko Sarajevo, po povlaštenim cijenama, ali i dalje vode antirusku politiku!

Gas iz Rusije najviše koristi muslimansko Sarajevo, po povlaštenim cijenama, ali i dalje vode antirusku politiku!

Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Rusku gazetu Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je doputovao u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom.

 

On je istakao da Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju gasnih centrala.

– Danas gas u BiH najviše koristi muslimansko Sarajevo i to po povlaštenim cijenama koje smo mi dogovorili u Sankt Peterburgu sa ruskim partnerima. Uprkos tome Muslimani u BiH vode antirusku politiku i sprečavaju sve projekte koje Republika Srpska treba da izvede sa Ruskom Federacijom – rekao je Dodik za “Rusku gazetu”, prenosi Oslobođenje.

 

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom, posebno u energetskim projektima gdje je Moskva strateški partner Srpske.

– Republika Srpska od svog formiranja u januaru 1992. godine ima najtješnju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je i garnat Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je nastala savremena BiH. Rusija je i najvažniji diplomatski saveznik Srpske, koja štiti njene interese u svjetskoj politici i međunarodnim organizacijama, naročito u UN – naveo je Dodik.

Istakao je da je za Republiku Srpsku i cijeli srpski narod ekonomska saradnja sa Rusijom od najveće važnosti.

– Uglavnom u okviru energetskih projekata, gdje je Moskva naš strateški partner. Uz to, Ruska Federacija je garant opstanka Srba u BiH u ovom nestabilnom i neizvjesnom vremenu – poručio je Dodik.

Po mojoj ocjeni, kaže Dodik, postoji mnogo mogućnosti za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, posebno u pogledu ne u potpunosti realizovanog potencijala saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

– Obradovao sam se kada sam čuo vijest da Ruska Federacija ukida bolonjski sistem obrazovanja. Svjestan sam problema koje imamo u ovoj zemlji sa ovim sistemom visokog obrazovanja koji crpi znanje. Mladi iz Republike Srpske treba da nauče ruski jezik da bi kasnije studirali na ruskim univerzitetima. To je jedini način da se uspostave duboke kulturne veze između Rusa i Srba, na kojima će se onda lako graditi politička i ekonomska saradnja – smatra Dodik.

Istakao je da je Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum postao odlično mjesto za političke i poslovne susrete.

– Za mene je forum izuzetno važan zbog prilike da se sretnem sa Vladimirom Putinom. Ruski lider u potpunosti dijeli borbu Republike Srpske za svoja ustavom zagarantovana prava unutar Bosne i Hercegovine. Upoznao sam predsjednika Rusije sa aktivnostima rukovodstva Srpske, zahvaljujući kojima je bilo moguće spriječiti uvođenje sankcija BiH protiv Ruske Federacije, na čemu su insistirali u Vašingtonu i Briselu, a podržavali Bosanci u državnim institucijama – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je sukob u Ukrajini direktna posljedica širenja NATO pakta na Istok, a pravi cilj je Rusija, njeno potuno obuzdavanje i na kraju i uništenje.

– Ako vidite danas izjave koje dolaze od visokih zvaničnika NATO pakta i EU gdje se insistira na porazu Rusije na bojnom polju i njena deimperijalizacija jasno je šta je pravi geopolitički cilj – rekao je Dodik.

On je naveo da danas u ovom zastupničkom konfliktu u Ukrajini učestvuje čitav kolektivni Zapad protiv Rusije.

– Ono što mene posebno iznenađuje tokom ove krize je stepen rusofobije u Evropi i Americi, što samo pokazuje koliki je istprijskog antagonizma između Zapada i Rusije”, rekao je Dodik, prenosi Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije