TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Dodik: Američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Poglavar Islamske zajednice u BiH izjavio je da „zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu“, dok su iz Ambasade SAD poručili da mir zapravo ruši predsednik Republike Srpske.

Izvor: RT Balkan
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se američka ambasada ponovo obračunava s njim, iako je skandaloznu izjavu o pozivu na oružane sukobe dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

„U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu pre 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama“, rekao je Dodik za Srnu.

Dodik kaže da je još tada shvatio da je „američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu“.

„U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti“, istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske verske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

„Kavazović je govorio i da ‘Vlah ne može biti načelnik Srebrenice’, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem“, naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, „negde čak i najuren“.

„Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od verskih poglavara, i ostaje diplomata“, konstatovao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.

„Sugestija da postoji veća potreba za ‘mirom i tolerancijom’ u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika“, naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da „zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu“.

Kavazović ponovo poziva Bošnjake na otpor

Nakon izjave da se „BiH danas brani u institucijama“ i da ako one padnu, državu treba braniti oružjem, koju su osudili zvaničnici Republike Srpske i Hrvatskog narodnog sabora ocenivši je ratnohuškačkom, poglavar IZ reis Husein Kavazović kaže da Bošnjaci moraju da pruže žestok otpor pokušajima da budu svedeni na versku grupu.

„Islamska zajednica će morati da se odupre pokušaju da se ućutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na versku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvideti“, napisao je Kavazović na Fejsbuku.

Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom, podseća Srna.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije