TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Do Nove godine moguć prestanak rada „Destilacije Teslić“, upitno 330 radnih mjesta

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

TESLIĆ – Hemijska industrija „Destilacija“ iz Teslića zaustavila je trećinu proizvodnje zbog nedostatka sirovine, ogrevnog drveta I i II klase, koje nisu na vrijeme isporučene od „Šuma Republike Srpske“.

Do Nove godine moguć prestanak rada "Destilacije Teslić", upitno 330 radnih mjesta
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Do Nove godine moguć prestanak rada „Destilacije Teslić“, upitno 330 radnih mjesta

 

Kako je saopšteno iz ove kompanije, od 1. novembra su primorani da zaustave jedan blok peći za pougljavanje drveta.

„U ovom trenutku nemamo sirovine za jednu trećinu proizvodnih kapaciteta. Do 31. oktobra ‘Šume Republike Srpske’ iz Sokoca su isporučile 63,70 odsto ugovorenih količina za 2022. godinu. Ova količina šumskih drvnih sortimenata nije dovoljna za održavanje proizvodnje u punom kapacitetu. Očekujemo da do Nove godine, zbog nedostatka sirovine, u potpunosti zaustavimo proizvodne pogone, čime ćemo ugroziti realizaciju potpisanih ugovora sa ino-partnerima i 330 radnih mjesta“, navodi se u saopštenju kompanije.

Istakli su da su se u više navrata obraćali direkciji „Šuma  RS“ i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozoravajući da dinamika isporuke sortimenata nije na odgovarajućem nivou i da će pred zimu i u toku zimskog perioda ostati bez sirovine za proizvodnju.

„Uprkos naporima direkcije ‘Šuma RS’ i Ministarstva do današnjeg dana nije došlo do značajnih promjena u dinamici isporuke šumskih drvnih sortimenata. O prestanku rada našeg preduzeća, kao jednog od strateških u Republici Srpskoj, obavijestili smo i predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, nadležno ministarstvo, ‘Šume RS’ i druge relevantne institucije“, navodi se u saopštenju.

Zoran Škrebić, generalni direktor Hemijske industrije „Destilacija“ iz Teslića, rekao je za „Nezavisne“ da trenutno imaju 5.500 metara kubnih ogreva, te da je oko 15.000 dovoljno kako bi tokom zime imali dovoljne količine za nesmetan proizvodni proces.

„Odlučili smo se da zaustavimo jednu trećinu proizvodnih pogona da bismo sa ovim zalihama mogli produžiti proizvodni proces makar do Nove godine. Ako nemamo proizvodnje, održavanje fabrike je nemoguće i tu su upitni poslovi za 330 radnika. Mi smo već nakon prvog kvartala upozoravali da se trebaju povećati isporuke, pa u aprilu, julu i avgustu. Strahujem da će doći loši vremenski uslovi, te da, iako budu svi htjeli da se problem riješi, neće biti moguće da se popravi stanje u isporukama“, kazao je Škrebić.

Izvor: Nezavisne novine

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije