TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

DETALJNA ANALIZA I PROCJENA POGONSKE SPREMNOSTI: Đokić – Ozbiljan problem u funkcionisanju RiTE Ugljevik

БАЊАЛУКА, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Састанак министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића са руководствима РиТЕ "Угљевик" и Електропривреде Републике Српске.

0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

MINISTAR energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju Rudnika i Termoelektane /RiTE/ „Ugljevik“ koji je u toku ove godine imao 22 neplanska izlaska sa mreže sa posljedicom nabavke zamjenske energije čija cijena je porasla u ovoj godini.

Đokić je rekao da je zbog toga u Banjaluci organizovao sastanak sa rukovodstvima RiTE „Ugljevik“ i „Elektroprivrede Republike Srpske“, s ciljem analize stanja pogonske spremnosti RiTE „Ugljevik“ i procjene te spremnosti za naredni jednogodišnji period.

 

БАЊАЛУКА, 25. АВГУСТА /СРНА/ – Састанак министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића са руководствима РиТЕ „Угљевик“ и Електропривреде Републике Српске.

– Ovdje se procjenjivalo šta se može u tehničkom smislu učiniti da se broj ispada smanji. Konstatovano je da je ključni razlog zbog koga je Termoelektrana dovedena u takav položaj to što u aprilu nije mogao da se izvrši planirani remont postrojenja, a djelimično i remont sredstava angažovanih u rudarskoj proizvodnji – istakao je Đokić nakon sastanaka.

On je precizirao da je najvažniji uzrok toga jer je RiTE „Ugljevik“ bio spriječen da ide u postupak javnih nabavki zbog „neadekvatnog i neodgovornog“ ponašanja pojedinaca koji su ulagali prigovore odboru za žalbe BiH na svaki postupak javne nabavke u RiTE „Ugljevik“.

Đokić je rekao da su ti prigovori ulagani samo iz političkih razloga.

– Uprava, menadžment je duboko upleten u nastanak ove velike štete koja je nastupila za RiTE zato što nije obavljen pravovremeno remont u toku aprila – istakao je Đokić.

Đokić je rekao da je takvim stanjem bio nezadovoljan, kao i Vlada Republike Srpske.

– Tražio sam i tražim i danas punu odgovornost uprave RiTE, generalnog direktora i svih njegovih saradnika, kao i nadzornog odbora za sve aktivnosti koje su preduzimane u toku ove godine, a posebno za aktivnosti u narednom periodu – poručio je Đokić.

On je naglasio da je na sastanku na njegov zahtjev prihvaćen zaključak da se u narednih sedam dana izvrši detaljna analiza i procjena pogonske spremnosti RiTE za narednu godinu.

– U tom periodu će morati da bude obavljen redovan remont koji je sada pomjeren za kraj septembra i dio oktobra. To može da stvori dodatne probleme i za sam grad Ugljevik jer će u periodu oktobra, kada još bude trajao remont, početi sezona grijanja. Poznato je da se gradsko područje Ugljevika grije posredstvom termoelektrane – rekao je Đokić.

Đokić je naveo da su na  sastanku izvještaje podnijeli svi zaduženi predstavnici kako Rudnika, tako i Termoelektrane.

On je dodao da će nakon što budu održani sastanci sa predstavnicima RiTE „Gacko“ i svim ostalim proizvođačima električne energije, biti održani i sastanci sa predstavnicima svih distributivnih preduzeća.

– Jer uočavamo da se u pojedinim distributivnim preduzećima napušta koncept restrukturisanja i reorganizacije koji je realizovan u toku prošle godine i na koji smo bili veoma ponosni. Pomalo se ti rezultati restrukturisanja i reorganizovanja ugrožavaju neadekvatnim ponašanjem i pojavama koje imamo u nekim distributivnim preduzećima – istakao je Đokić.

On je naglasio da se moraju smanjiti svi troškovi koji postoje u poslovanju svih preduzeća, da se mora vršiti detaljna analiza i da treba da postoji maksimalna posvećenost svih odgovornih prema svim svojim radnim zadacima i ulogama koje imaju u sistemu.

– Sistem mora da bude bezbjedan, mora se osigurati potpuno bezbjedna proizvodnja električne energije i snabdijevanje svih naših građana i privrede u toku, posebno, naredne zimske sezone – rekao je Đokić.

On je rekao da sve probleme i otvorena pitanja treba posmatrati u kontekstu velikog energetskog poremećaja koji je nastupio zbog rata u Ukrajini i odluka koje su pojedine evropske države donosile suprotstavljajući se Rusiji kao moćnoj državi koja raspolaže važnim energentima.

– Sve to dovelo je do potražnje za električnom energijom koje nema u dovoljnim količinama i zato je cijena električne energije veoma visoka po megavat-času i mi smo veoma zabrinuti kolika će ta cijena biti u toku ove i naredne godine – istakao je Đokić.

On je naveo da Republika Srpska mora ostati pri odluci da nema povećanja cijena električne energije za građane Srpske u toku ove godine.

– To mi moramo ispoštovati. Mi smo tu odluku donijeli. Ja sam je najavio nekoliko puta i ona ostaje na snazi. `Elektroprivreda` mora da se organizuje da izvrši svoju ulogu, kao javno preduzeće, a to je da obezbijedi dovoljne količine energije za naše stanovništvo i privredu – naglasio je Đokić.

On je naveo da je  sastanak nastavak prvog dijela sastanak koji je u ponedjeljak, 22. avgusta, održan u sjedištu RiTE „Ugljevik“.

Na Đokićev poziv sastanku u Banjaluci prisustvovali su predstavnici uprave „Elektroprivrede Republike Srpske“ na čelu sa direktorom Lukom Petrovićem, delegacija RiTE „Ugljevik“, koju je predvodio direktor Čedo Stojanović i članovi Nadzornog odbora tog preduzeća.

(SRNA)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije