TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

DEMANTI UPRAVE RITE UGLjEVIK: MINISTRE, NE DOZVOLITE DA POSUMNjAMO U VAŠE DOBRE NAMJERE

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

 

Uprava RiTE Ugljevik neprijatno je iznenađena medijskim istupom resornog ministra Petra Đokića, koji je dobro upućen u rad i stanje našeg preduzeća,  stoga su ocjene iznesene u medijima paušalne, te smo dužni upoznati javnost sa određenim činjenicama.

RiTE Ugljevik savjesno i odgovorno posluje, uprkos jednoj od najsloženijih godina za energetski sektor, ne samo u Republici Srpskoj, nego i na globalnom planu. U prilog tome govore rezultati našeg preduzeća- za prvih šest mjeseci proizvedeno je 819.090.000 kWx električne energije, čime je premašen plan proizvodnje. Od kompletne proizvodnje električne energije, značajan dio je izvezen, što je omogućilo nezanemarljivu finansijsku dobit matičnom preduzeću i Republici Srpskoj.

Podsjećamo da je RiTE Ugljevik posljednjih godina nosilac stabilnosti cjelokupnog energetskog sektora, naročito tokom trajanja epidemije virusa korona i krize u radu Hidroelektrana Trebišnjica.

Činjenica je da je bilo neplanskih ispada sa mreže, koja se dešavaju zbog pucanja cijevi u ložištu,
abrazivnog dejstva uglja, konstrukcije kotla, a najznačajniji broj u prvoj polovini godine posljedica je
odlaganja remonta koji nije započet 1. aprila, kada je planiran energetskim bilansom. Razlozi za
odlaganje remonta su objektivni – nedostatak materijala na tržištu i problemi koje je Preduzeće imalo sa javnim nabavkama.

Na problem sa javnim nabavkama uredno smo upozoravali ministra Petra Đokića, koji nijednim potezom nije doprinio da se to riješi.  Dodatnim zalaganjem Uprave preduzeća, problem sa javnim nabavkama je konačno riješen, a remont planiran za 20. septembar.

Uprava Preduzeća demantuje tvrdnje o povećanju troškova proizvodnje, koje se mogu u javnosti
pogrešno percipirati. Došlo je na tržištu do poskupljenja čelika, hemije i ostalih sredstava neophodnih za rad Termoelektrane, sa čime je ministar Đokić dobro upoznat.

Vrata Uprave RiTE Ugljevik su otvorena ministru Đokiću da, ukoliko ima dilema, prvo utvrdi činjenično stanje prije izlaska u javnost, u suprotnom bićemo primorani da posumnjamo u ministrove dobre namjere.

Uprava RiTE Ugljevik će nastaviti da odgovorno i profesionalno vodi preduzeće koje je okosnica
energetske stabilnosti Republike Srpske, bez obzira na izazove koji se nađu pred nama“, navedeno je u saopštenju za javnost Uprave RiTE Ugljevik koje je dostavljeno medijima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije