TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Dan herojske odbrane Majevice

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Kako je bilo i najavljeno, na Panjiku, na Majevici, obilježen je Dan herojske odbrane Majevice kada je, prije 31 godinu, poginulo 16 boraca Garde ,,Panteri. Tada je život izgubio i komandant Garde pukovnik Branko Pantelić Panter.

 

Za obilježavanje ovog dogadjaja pobrinuli su se članovi Udruženje veterana ,,Garda Panteri” i Boračka organizacija Lopara.

Podsjećamo, pored Pantera, poginuli su i kapetan Stevan Lazić, te još 14 pripadnika ,,Garde’’.

-To je bila ključna bitka u odbrani Majevice i u njoj su jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Gardom “Panteri” uspostavile liniju odbrane koja nije pomjerena do kraja Odbrambeno-otadžbinskog rata’’, istakli su organizatori’.

“Sabrani smo ovdje da odamo poštu ljudima koji su dali živote za Republiku Srpsku i drago mi je da smo svi zajedno, bez obzira na neke političke priče, partije, ujedinjeni smo oko ovoga i moramo biti ujedinjeni oko Republike Srpske, zbog naše budućnosti i budućnosti generacija koje dolaze”, istakao je načelnik opštine Lopare Rado Savić i naglasio Opštinska uprava Lopara ima odličnu saradnju sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, Boračkom organizacijom Srpske i svim drugim organizacijama koje brinu o boračkoj populaciji I obećao da će tako biti i ubuduće.

-Važno je da se obilježe sva mjesta iz prošlosti koja su bila bitna za odbranu Majevice i Republike Srpske i da se o tome govori. Potrebno je da istina bude u knjigama i dokumentima koji će sutra biti relevantni, jer nestaće živih svjedoka’’, poručio je načelnik Lopara.

Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja Garda ,,Panteri”, najavio je izradu monografije o odbrani Majevice i istakao da su u presudnim bitkama učestvovale brojne jedinice Vojske Republike Srpske.

Posljednji komandant Garde ,,Panteri” major Ljubiša Lazić rekao je da ima simbolike u tome da je ova jedinica na praznik Velike Gospojine učestvovala u oslobađanju Smoluće, a na Malu Gospojinu u odbrani Majevice.

Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopara, podsjetio je da je na dogadjaje, na Malu Gospojinu 1992. Godine, kada je, kako je kazao, takozvana Armija BiH izvršila opšti napad na srpska sela na Majevici i izašla na komunikaciuju Tuzla – Bijeljina, a u protivnapadu srpske vojske neprijatelj je vraćen na polazni položaj.

Semberija Info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije