TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

14. јун 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Čudesna CRKVA U GRČKOJ iz koje viri 17 stabala: Ispod nje protiče reka koja ih zaliva, a iza nje se krije TRAGIČNA PRIČA

0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second

Crkva Svete Teodore nalazi se u selu Vasti na Peloponezu. Svake godine na praznik ove Svete mučenice 11/24 septembra u ovom malom mestu nedaleko od Arkadije skupi se na hiljade hodočasnika.

Vernici u kolonama dolaze do Vaste da bi se poklonili kako crkvi svete Teodore tako i čudu Božijem čiji je svedok upravo ova malena kamena crkva iz 12 veka. U žitiju svete mučenice Teodore zapisano je da je dok je umirala izgovorila sledeće reči:
„Moj Hriste, oprosti neprijateljima mojim, pretvori moje telo u crkvu, moju kosu u drveće, a moju krv u reku“.
Hodočasnik koji prvi put dođe u crkvu svete Teodore ostaje začuđen ali i dirnut prizorom koji već od 12 veka svedoči Čudo Božije milosti. Sedamnaest velih stabala drveća niče iz krova a iz temelja crkve izvire potok bistre vode. Upravo ove grane drveća štite crkvu od nepogoda i trošnosti vremena.
Crkva Svete Teodore upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao Čudo prirode. Za nas hodočasnike jeste Čudo ali Božije kojim se i na ovaj način malovernima svedoči prisustvo Tvorca, divnog u svetima svojim.
Žitije Svete Teodore
U Vizantiji je svako selo imalo autonomiju. Imalo je društvenu, administrativni i vojnu vlast. Svaka porodica u selu je morala da pošalje jednog muškarca za vojsku, a ako to nije bilo moguće, morala je da angažuje plaćenika da je predstavlja.
Mlada Teodora je bila najstarija ćerka jedne siromašne I veoma pobožne porodice, sa starim i bolesnima ocem, koja je živela u selu Vasta na Peloponezu, pored Megalopolisa. Novčani iznos koji su morala da izdvoje za plaćenika je bio suviše velik za njenu porodicu, a njen otac nije bio u stanju da učestvuje u ratu. Tako je Teodora u 17. godini odlučila da se preruši u muškarca i da se regrutuje u seosku vojsku.
Ubrzo se istakla hrabrošću u borbama, pa je unapređena u viši čin. Njena hrabrost i skromnost su je činili omiljenom među vojnicima. Neka devojka nije mogla da odoli šarmu mladog vojnika (Teodore), pa se zaljubila u njega. Teodora nije htela da otkrije svoju tajnu I osramoti svoju porodicu. Koliko god je Teodora pokušavala da ubedi devojku da je posvećena samo Bogu, toliko je devojka još više žudela za mladićem, lepim i hrabrom vojnikom. Zbog stalno Teodorinog odbijanja devojku je odlučila da joj se osveti. Zatrudnela je sa jednim vojnikom i prijavila vojnoj vlasti da ju je Teodora, tj. vojnik u koga je bila zaljubljena, ostavio u drugom stanju i da mora su da je oženi.
Teodora je odbila ovo venčanje ne želeći da otkrije svoju tajnu, te je bila osuđena na smrt zbog sramota koju je nanela devojci.
Tako se i desilo. Mladi vojnik( tj. Sveta Teodora )nije želeo da otkrije tajnu do svog poslednjeg daha i da dovede svog oca u težak položaj. Odvedena je van sela i pogubljena. Dok je umirala, pomolila se: „Gospode neka moje godine postanu drveće a moja krv voda koja zaliva“ i odjednom je nastao potok jake struje i brze vode…
Po drugoj teoriji Sveta Teodora je bila Avgusta Teodora, kći cara makedonske dinastije Konstantina VII, koja je vladala prerušena u muškarca od 1055 do 1056. Avgusta Teodora se ozbiljno razbolela i umrla, kako navodi Mihajlo VI Stratiotik, dok ju je po mišljenju drugih on sam navodno ubio i ovde sahranio.
Nekoliko vekova kasnije, oko 12. veka, ovde je sagrađena crkva u spomen Svete Teodore gde su prebačene i sahranjene njene mošti. Po završetku izgradnje, 17 stabala drveća je izraslo na krovu, koliko je Teodora imala godina kada je pogubljena i tako je ispunjena legenda o Svetoj Teodore.
Čak i danas crkva iz crkve izvire potok koji se uliva u reku Haradros i koji, iako mali po veličini, impresionira svakog posetioca koji pokušava da nađe objašnjenje za postojanje 17 visokih stabala na krovu bez traga korena ispod krova u unutrašnjosti crkve.
Crkva Svete Teodore je jedinstvena pojava i jedna od najpoznatijih i najznačajnijih atrakcija u Arkadiji. Crkva je sagrađena između 1050-1100 u čast mučenice Teodore. Nalazi se u blizini sela Vasta kod Megalopolisa, u idiličnoj zelenoj klisuri sa gustom šumom ogromnih hrastova.
Sećanje na Prepodobnu mučenicu i devicu Teodoru kao lokalnu svetiteljku se uvek slavilo u istoimenoj crkvi do 1952 godine svakog utorka Svetle nedelje, a iz nepoznatog razloga, koji nije sačuvan po tradiciji. Od tada je određeno da se slavi istog dana kada i Prepodobna Teodora Aleksandrijska.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije