TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

18. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

CIK okrivio biračke odbore za kašnjenje rezultata: Bitnije im je bilo izvijestiti stranke nego nas

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

SARAJEVO- Centralna izborna komisija održala je konferenciju za medije peti dan nakon izbora te su se osvrnuli na probleme s kojima se suočavaju tokom procesa prebrojavanja glasova.

GS
 Foto: Kliks
 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na početku obraćanja osvrnuo se na probleme s biračkim odborima širom BiH.

„Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 odsto biračkih mjesta, CIK je bio spriječen da u javnosti u roku od 24 sata prezentuje izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti. Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na opštinske izborne komisije. Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, opštinska izborna komisija utvrđuje objedinjene glasove za organe svih nivoa vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta“, rekao je Arnautović.

Takođe, pojasnio je kako su prekršeni i dodatni rokovi.

„Pravilnik propisuje da ukoliko opštinska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, da podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova. Taj rok je do srijede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe opštinskim komisijama o otvaranju vreća iz više od 60 opština za različite nivoe vlasti. Rok za izvršenje je istekao u srijedu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 opštinskih komisija“, pojasnio je predsjednik CIK-a.

Naglasio je kako su zahtjevi ponovno upućeni za 11 biračkih odbora.

„Juče smo prema 11 opštinskih komisija uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mjesta pa čak i sa onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u CIK-u. Glavni kontrolor rezultata će sačiniti izvještaj za koja biračka mjesta će biti neophodno otvarati vreće i utvrditi rezultate“, ističe Arnautović.

Osvrnuo se i na greške koje su se događale na izbornim mjestima.

„Pogrešno je pakovan materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka što je nemoguće. Kao nikad prije, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne opštinsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imaćemo ovakvu situaciju“, mišljenja je Arnautović.

Na kraju, predsjednik CIK-a se osvrnuo i apelovao na parlament da donese odluke koje će prije svega tehnološki unaprijediti proces glasanja.

„Oni koji nas kritikuju, mi nismo parlament i ne donosimo zakone. Ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke parlamenta. Mi u ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor. Kada objedinimo rezultate, tada CIK donosi odluku o objavljivanju izbornih rezultata na koju će biti dozvoljeno uložiti žalbu u roku dva dana od donošenja odluke“, rekao je predsjednik CIK-a, piše Kliks.

Predsjednik CIK-a naveo je da će rezultati opštih izbora još danas i sutra biti ažurirani u 15.00 časova na internet stranici Komisije, a da će od ponedjeljka biti objavljivani svaki drugi dan do objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije