TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

„Brojne nelogičnosti“ Iz SDS pozivaju Vladu da hitno obustavi dokapitalizaciju Rudnika „Ljubija“

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Resor za budžet i finansije Gradskog odbora SDS Banjaluka upozorio je Vladu RS i nadležno Ministarstvo energetike i rudarstva da hitno obustave proces dokapitalizacije Rudnika željezne rude „Ljubija“ a.d. Prijedor.

Tvrde da postoje brojne nelogičnosti u postupku i pitanja na koja javnost u Republici Srpskoj, s obzirom na veliki značaj ovog rudnika, mora dobiti odgovor.

-Mediji su objavili informaciju o sazivanju Skupštine akcionara RŽR Ljubija a.d. Prijedor na kojoj će se donositi odluka o povećanju osnovnog  kapitala Društva, za iznos od 50.777.428 KM.  Emisija akcija (povećanje kapitala) upućena je jednom investitoru „AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York“ – napominju iz Resor za budžet i finansije SDS Banjaluka.

Smatraju da eventualno usvajanje predmetne odluke o povećanju osnovnog kapitala Društva može proizvesti nesagledive posljedice po stanovnike podkozarskog kraja kao i sve građane Republike Srpske.

Od Vlada RS su zatražili da hitno odgovori na sledeća pitanja:

-Na koji način je Vlada Republike Srpske odnosno resorno ministarstvo došlo u kontakt sa potencijalnim investitorom, kada je kompanija osnovana i kakve reference u proizvodnji i vađenju ruda i kamena i sličnim djelatnostima ima?

-Trenutna vlasnička struktura je takva da je državni fondovi (Akcijski fond, PREF i Fond za restituciju) imaju 80 odsto u vlasništvu emitenta Rudnik željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor. Da li navedeni državni fondovi namjeravaju da učestvuju u predviđenoj dokapitalizaciji korištenjem prava preče kupovine čime bi zadržali sadašnje učešće u vlasništvu? U suprotnom ukoliko državni fondovi ne bi učestvovali u dokapitalizaciji, a pod pretpostavkom da investitor „AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York“ upiše čitavu emisiju, vlasništvo državnih fondova u “Ljubiji” bi palo na 40 odsto, dok bi investitor imao 50 odsto u vlasništvu, čime bi samostalno mogao donositi sve strateške odluke. Da li ste svjesni te opasnosti, te da li je stvarna namjera Vlade Republike Srpske da se putem najavljene dokapitalizacije prepusti većinski paket akcija unaprijed poznatom investitoru?

-Navedeno je da su ciljevi nove emisije (dokapitalizacije) stvaranje uslova za sigurnije i stabilnije poslovanje Društva te da su očekivani efekti dokapitalizacije – investiranja povezani sa poboljšanjem redovne poslovne aktivnosti Društva. Stim u vezi napominjemo da su Rudnici željezne rude „Ljubija“ a.d. Prijedor u 2021. ostvarili dobit od oko 17.000.000 KM, da je akcionarima isplaćena dividenda u ukupnom iznosu od 15.000.000 KM. Iz tog razloga potpuno nam je nejasno i nelogično da kompanija koja ostvaruje toliku dobit i isplaćuje toliku dividendu ima potrebu za novih sredstvima koja se trebaju prikupiti kroz dokapitalizaciju u cilju, kako ste naveli „sigurnijeg i stabilnijeg poslovanja Društva“ te Vas molimo na nam stvarnu namjenu sredstava koja se planiraju obezbijediti kroz dokapitalizaciju detaljno obrazložite.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-U medijima je prenesena vijest da je Arcelor Mital iz Prijedora poslao sve radnike (radi se o 700 radnika ) na prinudni odmor. Da li odluka Uprave Arcelor Mitala iz Prijedora o slanju radnika na prinudni odmor ima veze sa odlukama koje se trebaju donijeti na zakazanoj Skupštini akcionara? Kakva je saradnja Vlade RS sa kompanijom Arcelor Mital, da li je ovoj kompaniji ponuđeno da učestvuje o dokapitalizaciji i u kojoj je fazi postupak ekploatacije tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu Ciganuša – Škorac u Ljubiji?

-Još jednom pozivamo da se najavljena Skupština akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor zakazana za 10.08.2022. godine otkaže te da se sve aktivnosti vezano za upravljanje resursima Republike Srpske obavljaju na javan i transparentan način – poručili su iz Resora za budžet i finansije Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije