TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Brod s gotovo 3000 automobila i dalje gori: Puno je Mercedesa i BMW-a, indikativno je da jedan proizvođač ćuti

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Ispred nizozemske obale i dalje gori brod Fremantle Highway star samo 10 godina i dugačak 200 metara koji je prevozio 2857 automobila, među kojima je značajni broj vozila proizveden u fabrikama Mercedes-Benz Groupa i BMW AG-a.

<p>‘Freemantle Highway‘ požar</p>

‘Freemantle Highway‘ požar

 

Od 23 člana posade nekoliko ih je ozlijeđeno, a jedan mornar je poginuo. Drugi dan nizozemska obalna straža pokušava zaustaviti plamen i spriječiti ekološku katastrofu. Brod je nakon utovara u njemačkoj luci Bremerhaven bio na putu prema egipatskom Port Saidu, pa potom prema Singapuru.

Prema informacijama nizozemske agencije ANP, koja je prenijela riječi člana nizozemske pomorske straže, izgleda da se zapalio jedan od 25 električnih automobila, iako oficijelno uzrok požara još nije potvrđen. S obzirom da je prošle godine svijet svjedočio zastrašujućem požaru na brodu Atlantic s 4000 Volkswagena, koji su prevoženi u Sjedinjene države, otvara se pitanje sigurnosti transporta e-vozila brodskim prijevozom zbog rizika za posadu, velike brodove, okoliš i vrlo visoke komercijalne štete za osiguravatelje prijevoza velikog broja automobila.

Atlantic je gorio duže od nedelju dana, a teško je procijeniti koliko će dugo Fremantle Highway. Osim izgubljenog ljudskog života, najveća potencijalna dugoročna šteta mogla bi se dogoditi u dijelu podmorja pod zaštitom UNESCO-a Wadden Sea, koje je koje je najveći neprekinuti sustav međuplimnih pješčanih i blatnih ravnica na svijetu. Nizozemske vlasti nadaju se kako zbog trenutačnih predviđanja kretanja vjetra, talasa i morskih struja potencijalno curenje goriva neće ugroziti Waddenovo otočje, nego bi se trebalo proširiti prema sjeveru.

Mercedes je potvrdio da se na brodu nalazi 300 njihovih vozila te su poručili kako su već pokrenuli detaljnu istragu. Potvrda je stigla i iz BMW-a, ali bez specifikacije broja automobila. Ford, Stellantis, Renault i Nissan negirali su da je brod u plamenu prevozio njihove automobile, a iz Toyote je potparol poručio kako nije vjerovatno da su njihova vozila na Fremantle Highwayu. Iz Tesle nisu odgovorili na Bloombergov zahtjev za komentar.

Izvor: Jutarnji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije