TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Bračni par Alajmović prikupio blizu milion, a liječenje supruge koštalo 6.383 KM

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Izvor: N1/Facebook

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Zehre Alajmović i Mustafe Alajmović, bračnog para iz Breze zbog krivičnih djela prevare, pranja novca i porezne utaje.

Naime, u optužnici podignutoj 3. oktobra 2022. godine, a koja je objavljena na zvaničnoj stranici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, se navodi da su u vremenskom periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2021. godine u Brezi zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi tako što su uplaćivali na njihove transakcijske i devizne račune, kao i Paypal račune, novac za prvenstveno liječenje Zehre Alajmović, stipendija, zekata kurbana i dr., a novac su trošili u privatne svrhe.

Oni su također osnovali i Facebook grupu pod nazivom: “Ko nema neka uzme, halal je”, a putem brojnih elektronskih medija su pozivali ljude da im pomognu.

U optužnici su detaljno opisali da je bračni par Alajmović novčana sredstva trošio u privatne svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online videoigrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć, na koji način su skrivali ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi o stvarnoj svrsi utroška novčanih sredstava, da bi se svjesno i sa htjenjem udružili da takav novac koji je prikupljen putem prevare, direktno primaju, drže i raspolažu s njim.

Prema izvještaju, Alajmovići su dizanjem novca sa bankomata i na šalterima banaka u kojima su imali otvorene račune oštetili više od 3.700 uplatilaca, pravnih i fizičkih lica ostvarivši zaradu od 948.283,91 KM, a od čega su na liječenje Zehre Alajmović u inostranstvu potrošili 6.383,05 KM.

To znači da su ostatak sredstava – 941.900,86 KM utrošili u privatne svrhe kako je i opisano gore u optužnici koju je sudija u cijelosti potvrdio 24. oktobra ove godine.

Kompletan tekst optužnice pročitajte na ovom linku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije