TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Bivši direktor Doma zdravlja optužen da je sebi i supruzi „pumpao“ zaradu

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

​TRAVNIK, BUSOVAČA – Potvrđena je optužnica protiv Omera Hadžiradončića, bivšeg direktora Doma zdravlja Busovača, koja ga tereti da je sebi i supruzi nezakonito povećavao zaradu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Bivši direktor Doma zdravlja optužen da je sebi i supruzi "pumpao" zaradu
Foto: N.N. | Bivši direktor Doma zdravlja optužen da je sebi i supruzi „pumpao“ zaradu

 

Optužnicu protiv njega podiglo je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, koje ga tereti za produženu zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, a potvrdio ju je Opštinski sud u Travniku.

Optuženom se stavlja na teret da je od 1. januara 2014. do 30. aprila 2021. godine, kao direktor Doma zdravlja Busovača, iskoristio svoj položaj i postupio suprotno statutu ove zdravstvene ustanove i kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona.

Optužen je, naime, da je u mjesečnu evidenciju radnog vremena – šihtaricu, koju je svakodnevno kao direktor kontrolisao i potpisivao crvenom olovkom, na utvrđeni broj radnih sati redovnog rada sebi dodavao određeni broj sati upisujući ih kao „rad u ambulanti“ i ovjeravao svojim potpisom, a što je u platnim listama evidentirano kao dežurstvo i kao takvo mu je isplaćeno, iako nije radio te sate.

„Na taj način uzeo je sebi 39.330 KM, a istovremeno je oštetio budžet Doma zdravlja Busovača za isti iznos“, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Optuženom Hadžiradončiću se stavlja na teret i da je od 10. juna 2019. do 30. septembra 2020. godine radnici Doma zdravlja Busovača, svojoj supruzi M.H., za vrijeme dok je bila odsutna sa posla zbog bolovanja, isplatio naknade na ime toplog obroka, prevoza, uslova rada i stimulacije.

„Te naknade joj ne pripadaju za vrijeme bolovanja. Tako joj je po osnovu stavki ‘topli obrok’ i ‘prevoz’ pribavio protivpravnu korist u ukupnom iznosu od 6.832 KM i za taj iznos oštetio budžet Doma zdravlja Busovača“, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Kako je potvrđeno „Nezavisnim novinama“, postupajuća tužiteljka je u optužnici predložila da se od optuženog Hadžiradončića oduzme 39.330 KM, a od njegove supruge 6.832 marke.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije