TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

14. јун 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Bijeljinku čiji je sin (11) umro razočarale tvrdnje ljekara: „To me dodatno potreslo“

0 0
Read Time:5 Minute, 5 Second

FOTO: Danijela Ognjenović Kovač sa decom – Privatna arhiva

– Veoma sam dodatno potresena nakon izjave načelnice pedijatrije dr Ivke Džuveleković koja šturo i nepotpuno iznosi činjenice. Prije svega nije istina da dijete nije imalo temperaturu prije ponedeljka, a što dokazuje činjenica da su u nedelju djetetu stavljani čepfići za smanjenje temperature, a to potvrđuje i činjenica da je medicinska sestra koja je obavljala taj posao zamolila mog supruga i majku da izađu iz sobe – priča Danijela.

Ona dodaje da su još neke činjenice izostavljene.
– Dr Ivka u izjavi pominje da se 30 odsto školaraca žali na glavobolju i da ne može svima uraditi CT/snimanje glave, i tu nastavlja da šturo i nepotpuno iznosi činjenice. Da li su tih 30 odsto školaraca hospitalizovani? Da li su oni izjavili da im se okreće mozak pri pregledu neurologa, a ne da imaju običnu glavobolju? Da li su svi oni povraćali u mlazovima i povraćali više nego što pojedu i popiju.. još jedna od činjeniica koja uopšte nije pomenuta od strane doktora. Da li su svi oni imali temperaturu? Da li su svi imali problem da gledaju u svjetlost i gledali poluotvorenih očiju? – kaže ova majka koja je mnoge druge detalje ispričala ranije za pomenuti portal.

– Dr Ivka je takođe usmeno porodici u ponedeljak rekla kako ne mogu da snime CT jer nemaju aparat ili isti ne radi, a ovde ga i sama pominje da postoji, ali ga nisu snimili jer ga nisu shvatili ozbiljno poredeći njegovo stanje sa običnom glavoboljom školaraca. U nedelju se moj sin već žalio na pogoršanje stanja i bola u glavi i vratu. Takođe, pogoršanje stanja se desilo u ponedeljak oko 12 sati kada je trebao da se na pregled kod ORL popne na sledeći sprat, a ne oko 14:30 kako je rekla dr Ivka – nastavlja priču majka.

Ona demantuje da su ljekari sami poslali njeno dijete u Banju Luku, već su to uradili na insistiranje porodice.
– Takođe, doktori nisu smatrali da je potrebno da bude prebačen u UKC Banja Luka, već je nakon burne reakcije mog supruga i porodice koji su došli u posjetu u 14 sati odlučeno da ipak to urade. Ne bi ni bio prebačen da mi nismo zahtjevali. Nije nam jasno i kakvo je to stanje stabilno sa poremećajem svijesti? Dijete nije nikako reagovalo kao ranije, to se vidjelo i po pogledu, sporom odgovaranju i takvo stanje nije nikako stabilno… – kaže Danijela.
– Ovdje vidimo da dr Ivka želi da ovaj slučaj predstavi kao običnu glavobolju koja je imala nesrećni ishod, a činjenice su drugačije i bilo je mnogo drugih simptoma koje ne pominju ili žele da sakriju – kaže ona.
Majka dječaka naglašava da u prvom obraćanju nisu željeli da pominju načelnike odjeljenja, direktore bolnica i ostale nadređene osobe u ovom slučaju.

– Ali možemo vidjeti da su oni duboko uvezani i itekako odgovorni, jer nisu preduzeli ništa u ovom slučaju, zajedno sa odgovornom doktorkom, već pomenutom Brankom Gavrić, žele da sakriju činjenicu da su zanemarili pacijenta i njegovo stanje i simptome, sve pripisujući običnoj glavobolji i „sunčanici“. Ovdje ima još mnogo činjenica koje niti su navedene u otpusnom pismu, namjerno ili ne, kao što su nalazi krvi i urina koji su rađeni u ponedeljak, niti se pominju od strane doktora na pres konferenciji – rekla je Danijela i dodala da im je pomenuta doktorka danas kada su bili u bolnici rekla da su uradili punktiranje kičme dječaku, da bio on podlegao.
Disciplinska protiv dvoje ljekara
Inače, komisija za unutrašnji nadzor Bolnice „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine utvrdila je da je bilo proceduralnih grešaka sačinjenih od strane primarijus doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića koje se mogu utvrditi od strane lica za spoljni nadzor ili u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je organizovana povodom tragične smrti desetogodišnjeg dječaka Aleksandra Kovača.
Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je jutros, nakon pročitanog izvještaja Komisije, donio rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv pomenutih ljekara.
Evo šta je rekla načelnica
Inače, načelnica Džuveleković izjavila je nakon izjavljenog saučešća porodici da „neke stvari nemaju odgovor i da je ova jedna od tih“. Ona je ispričala da je dječak primljen sa glavoboljom i povraćanjem, simptomima koji su počeli prethodnog dana, te da je sat vremena prije hospitalizacije pregledan od strane neurologa i da je  nalaz bio uredan.

– Nakon tog pregleda upućen je pedijatru, dežurna doktorka ga je pregledala i predložila hospitalizaciju. Tokom dva dana rađene su laboratorijske analize i pregledi u skladu sa kliničkom slikom, a dječak sve vrijeme nije imao temperaturu. Opšte stanje je bilo stabilno, neurološki status uredan. Povišenu temperaturu je dobio pred odlazak u UKC Banjaluka, ali je ona bila blaga i iznosila je 37,2. Stanje djeteta je u našoj bolnici pratilo ukupno šest pedijatara, pregledala su ga dva neurologa, ORL specijalista, oftalmolog – ispričala je Džuvelekovićeva a demantovala dječakova majka.

Doktorka je rekla i da su, u ponedeljak, 28. avgusta, roditelji su posjetili dječaka između 14.00 i 15.00 časova, a oko 14.30 djetetu se stanje pogoršalo i u jednom trenutku nije moglo da prepozna roditelje.
– Tada je odlučeno da dječak bude prevezen u UKC Banjaluka, našu nadležnu ustanovu. Transport je počeo u 15 časova i 39 minuta, a tokom prevoza dječak je ispoljio epileptički napad i krizu svijesti. Kasnije je bio stabilan, ali sa poremećajem svijesti. U Banjaluku je stigao oko 18.00 časova i tamo su dežurni doktori pokušali da ga stabilizuju, intubirali ga, uradili analize, ali nažalost u 19.30 časova je proglašen fatalni ishod – rekla je ona i dodala da je ranije tog dana urađen pregled očnog dna kod dječaka, kako bi bilo utvrđeno da li postoji „staza papile“ očnog nerva, ali da je sve bilo uredno.
– Naravno da se razmišljalo o daljoj dijagnostici, ali shvatite da se u ovom trenutku 30 odsto školaraca žali na bol u glavi. Tragedija je ogromna i još jednom upućujem porodici saučešće – navela je Džuvelekovićeva.
24 sedam
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije