TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Besplatan test za trudnice starije od 35 godina

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

BANjALUKA – Pravo na besplatan prenatalni test imaće žene starije od 35 godina, trudnice koje imaju preporuku genetskog savjetovališta, kao i buduće majke koje iz zdravstvenih razloga ne mogu uraditi amniocentezu, a primjena će biti moguća nakon što Vlada RS donese odluku o načinu finansiranja.

  • Anita Janković Rečević
 Besplatan test za trudnice starije od 35 godina
 

Navedeno je to u Programu neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice koji je juče usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Ovim dokumentom, koji su buduće majke čekale od prošle jeseni kada su najavljeni besplatni testovi, utvrđeni su kriterijumi i način ostvarivanja ovog prava.

U Fondu objašnjavaju da će se novo pravo početi primjenjivati nakon što Vlada RS, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, donese odluku o načinu finansiranja, o čemu će javnost biti obaviještena.

– Pravo na prenatalni test imaće žene starije od 35 godina, trudnice koje do trenutka poroda imaju do 35 godina ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta. Takođe, izuzetno pravo na finansiranje prenatalnih testova imaće i trudnice koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da urade amniocentezu – pojašnjavaju u Fondu.

Dodaju da je riječ je o mogućnosti koja je prvi put uvrštena u paket prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje će u potpunosti biti finansirano i po tome je Srpska jedinstvena u regionu budući da okolne zemlje ne finansiraju neinvazivne prenatalne testove.

Navedenim programom definisano je da će pravo na finansiranje prenatalnih testova trudnice ostvariti na osnovu uputnice ginekologa kod koga su registrovane, dok se će uzorak krvi uzimati u javnim bolnicama s kojima Fond zdravstva ima potpisan ugovor.

– Bolnice će uzorak krvi dostavljati Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS koji će dalje prosljeđivati  uzorak na testiranje ustanovi s kojom zaključe ugovor za proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja. Budući da su trudnice oslobođene plaćanja participacije i ovo pravo u potpunosti će biti finansirano – rekli su u Fondu i istakli da je kriterijume finansiranja prenatalnih testova, odnosno, ko ima pravo na njih, odredila zdravstvena struka, tačnije ljekari UKC-a RS.

Neumorni borac za natalitet, predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snežana Misita kaže za “Glas” da je pozitivno iznenađena koliko su uslovi za ostvarivanje navedenog prava pojednostavljeni.

– Govorilo se i očekivali smo da će određene medicinske indikacije biti uslov za testiranje, tako da je više nego fantastično što će pravo na besplatan test imati sve trudnice starije od 35 godina života. Bila je misterija šta će biti te medicinske indikacije, tako da veliko hvala svima koji su donijeli te kriterijume. Mnogo naprednije, ekonomski jače zemlje mogu nam pozavidjeti na pravima koje imaju trudnice u RS – rekla je Misita.

Ona je istakla da će ova mogućnost sigurno podstaći majke da se lakše odluče na još jednu trudnoću.

– Informacija da nosite zdravo dijete i imate urednu trudnoću nema cijenu, ali 1.600 KM nije lako obezbijediti pogotovo porodicama koje se bore sa sterilitetom jer su zaduženi za liječenje – kazala je Misita.

Podrška

U Fondu zdravstva kažu da su konkretnim mjerama finansiranja zdravstvenih usluga za trudnice proteklih godina bili podrška pronatalitetnoj politici Srpske budući da finansiraju tri pokušaja vantjelesne oplodnje, te procedure poput amniocenteze, dabl i tripl testova i slično.

– Trudnicama u potpunosti finansiramo zdravstvenu zaštitu, oslobođene su plaćanja participacije, a svi pregledi u svrhu planiranja porodice su u potpunosti besplatni. Osim toga, novim zakonom napravljen je još jedan pomak, a to je da se plate za vrijeme trudničkog bolovanja  refundiraju u iznosu od 100 odsto – podsjetili su iz Fonda.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije