TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Bećirović je protiv: “Ski centar na Manjači nelegalan, zemljište u vlasništvu BiH, Šmit treba da reaguje”

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović oglasio se povodom odluke vlasti u Republici Srpskoj da zajedno sa Olimpijskim centrom Jahorina grade ski centar na Manjači.

Vlada RS je juče dala saglasnost za gradnju ovog ski centra kod Mrkonjić Grada za šta će biti potrebno ukupno 53 miliona KM.

“Najava vlasti u bh. entitetu RS o gradnji ski centra na Manjači, na zemljištu u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, direktno je kršenje odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ova dva najviša pravna autoriteta u državi su svojim odlukama jasno odredili da državnom imovinom može raspolagati jedino država Bosna i Hercegovine. Nelegalna odluka vlasti u bh. entitetu RS predstavlja najnovije namjerno i drsko kršenje presuda Ustavnog suda BiH i obezvređivanje pozicije i autoriteta visokog predstavnika. Ovdje se radi o tek jednoj odluci koja je isplivala na vidjelo, a pitanje je koji je stvarni obim kriminalnog krčmljenja državne imovine i na lokalnim nivoima”, rekao je on.

Naglasio je i kako se time treba pozabaviti pravosuđe u BiH.

“Krajnje je vrijeme da i Pravobranilaštvo BiH počne raditi svoj posao te da preduzme neophodne pravne korake za procesuiranje onih koji krše državne propise i uzurpiraju državnu imovinu Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović.

Također je pozvao visokog predstavnika da sankcioniše kršenje zakona.

“Jasno je da vlasti u bh. entitetu RS od imenovanja novog visokog predstavnika igraju igru testiranja strpljenja i moći države i visokog predstavnika. U igri političkog povlačenja konopca i nadjačavanja sa najvišim državnim institucijama, vlasti bh. entiteta RS su do kraja zategnule konop i doveli državu do crvene linije. Vrijeme je da visoki predstavnik prekine ovu destruktivnu i nelegalnu aktivnost entitetskih organa vlasti i konačno sankcionira odgovorne u RS koji krše Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Smatram da po uzoru na svoje prethodnike treba zabraniti obnašanje javnih funkcija svim dužnosnicima koji krše Ustav i Dejtonski sporazum. Samo ova mjera može spriječiti dalje pljačkanje države. Pravobranilaštvo BiH u međuvremenu mora hitno pokrenuti postupke i podnijeti prijave Tužilaštvu BiH protiv prekršitelja”, zaključio je Bećirović, prenosi Klix.

 

 

 

(banjaluka.net/Novi glas RS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije