TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Atašee blokirala prošlost u Sedmoj muslimanskoj brigadi tzv. Armije BiH?

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Nadležne institucije u Zagrebu odbile su da daju saglasnost da za vojne atašee pri Ambasadi BiH u glavnom gradu Hrvatske budu imenovani brigadiri Mirsad Stabančić i Izudin Skopljak, a kako Glas Srpske saznaje razlog za takvo ponašanje susjedne zemlje jeste što su njih dvojica bili u sastavu zloglasne Sedme muslimanke brigade tzv. Armije BiH.

Zagreb - Foto: RTRS
Zagreb Foto: RTRS

Ta brigada ostala je upamćena po zločinima nad Hrvatima tokom muslimansko-hrvatskog sukoba u građanskom ratu u BiH.

Zbog odbijanja komšija da daju agreman Stabančiću i Skopljaku, Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, kojim rukovodi Zukan Helez pripremilo je novi prijedlog za Predsjedništvo o pitanju imenovanja vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu, a koji bi prema saznanjima Glasa Srpske članovi Predsjedništva trebalo da razmatraju na sjednici u četvrtak.

– U skladu sa planom rotacija imenovanja vojno-diplomatskih i vojnih predstavnika BiH u inostranstvu za period od 2020. do 2030. godina, zamjena vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu sa mandatom na tri godine bila je planirana još 1. avgusta 2022. godine. Niti Stabančić, ali ni Skopljak nisu dobili saglasnost i agreman – navedeno je u dopisu koji je iz Ministarstva odbrane stigao u Predsjedništvo BiH.

Navode da saglasnost Zagreba nije stigla iako je Ministarstvo odbrane početkom, ali i krajem prošle godine, tražilo putem Ministarstva spoljnih poslova  dostavljanje informacija za pokretanje procedure za pribavljanje relevantnih saglasnosti i agremana u zemlji porijekla.

– S obzirom na to da putem diplomatskih kanala i procedura nije dostavljen saglasno i agreman za brigadire Stabančića i Skopljaka, dostavljamo prijedlog za donošenje nove odluke o imenovanju sljedećeg kandidata sa liste za vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu – navedeno je u dopisu Ministarstva odbrane, na kojem stoji da je donošenje odluke o ovom pitanju vrlo hitno.

Tako bi članovi Predsjedništva već na idućoj narednoj sjednici trebalo da donesu odluku da za vojnog atašea pri ambasadi u Zagrebu bude postavljen brigadir Kemal Suljević.

– Iz Predsjedništva BiH u petak nismo uspjeli da dobijemo komentar o ovoj temi – piše Glas Srpske.

Iz bezbjednosnih krugova poručuju da nadležni treba više da povedu računa koga kandiduju za ključne pozicije.

– Sama činjenica da susjedna zemlja odbija da BiH da agreman za vojne atašee za određena lica dovoljno govori sama o sebi. To su u diplomatskoj praksi dosta rijetki slučajevi i primjenjuju se samo onda kada postoje izuzetno opravdani razlozi za to – rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin.

Navodi i da bošnjačka strana oduvijek nastoji da svoje ratne kadrove izgura na najznačajnija i najvažnija mjesta.

– Sa druge strane samo upućuju otrovne strelice prema srpskim kandidatima, koji imaju mnogo čistiju prošlost. Srpska strana oduvijek vodi računa da na visoke pozicije predlaže ljude sa čistim pedigreom i jasnom prošlošću – kazao je Župljanin.

Naglasio je da se BiH, mnogo puta, u odnosu na druge zemlje pokazala kao neozbiljna država.

– To se dešava zbog toga što se bošnjačka strana ni sa kim ne konsultuje, posebno ne sa druga dva naroda. Oni izlijeću sa svojim prijedlozima koji samo BiH nanesu štetu, ali i svima onima koji u njoj žive. Slika o BiH koja se pošalje u samu susjednu državu Hrvatsku jasno pokazuje kakva ta slika može biti u nekim drugim još značajnijim zemljama za samu BiH – poručio je Župljanin i dodao da nadležni jednom za svagda treba da se pridržavaju normi pri biranju lica koja treba da predstavljaju zemlju u nekoj drugoj državi.

Procedura

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara dostavlja Predsjedništvu spisak najbolje rangiranih kandidata za izbor i imenovanje vojnodiplomatskih predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Predsjedništvo donosi odluku ko će od tri kandidata biti imenovani na te pozicije, s tim da ne mora biti prvi sa liste najbolje rangiranih.

(RTRS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije