TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Asta la vista! Vidimo se opet

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Kuba je zemlja koju treba posjetiti dok je još ovakva kakva jeste. Njeno najveće bogatstvo jesu ljudi koji će vam nabaciti osmijeh na lice u bilo kom dijelu dana. Uživajte u fotografijama.

 

Za TD portal direktno sa Kube naš dopisnik Sharac

 

Kuba vam daje toliko mnogo slika, boja, mirisa, ukusa da vam treba neko vrijeme da ih posložite. Kako vama odgovara, kako vama „legne“.

 

Kuba je zemlja izuzetno prijatnih i gostoljubivih ljudi, koji su uvek nasmejani i koji žele da vam pomognu u svakom trenutku. Ni najmanji problem, prijeki pogled… Štaviše! I u ulicama koje nisu turističke zone možete slobodno da šetate.

 

 

Gotovo svi Kubanci imaju rođake koji su uspjeli da odu u Ameriku (najčešće Majami) i odatle im šalju sve što mogu. Zato na mlađima možete vidjeti modernu garderobu, obavezne kajle, na starijima zlatni ručni sat.

Država je obezbjedila minimum da niko ne umre od gladi. Najsiromašniji se hrane na tačkice ili bonove, za svaku porodicu obezbjeđeno deset jaja mjesečno, jedna riba mjesečno, pileći batak i karabatak mjesečno, hljeb – pola vekne po čovjeku (ako je samac), sapun… Govedina je luksuz. Čak sam čuo podatak da se za ubistvo goveda dobije veća kazna zatvora nego za ubistvo čovjeka!

 

Djeci do 7 godina je obezbjeđeno mlijeko, ali od 7 do 14 godina prelaze na jogurt. Posle 14. godine nema ni mlijeka, ni jogurta. Odnosno, ima ako roditelji to mogu da im priušte, jer litar mlijeka košta 2,5 evra u prodavnicama. Ako ga bude…

Za očekivati bi bilo da ostrvska zemlja ima stalno na meniju ribu i morske plodove. Ali, toga nema, osim u hotelima. Jer, nema masovnog ribolova. Za obične Kubance riba je skupa i teško dostižna. I oni koji idu u ribolov unaprijed već imaju prodat ulov, što hotelima, što bolje stojećim porodicama. Po mjestu postoji 10-ak licenciranih ribolovaca koji smeju da isplovljavaju. Ostalima je to zabranjeno, vjerovatno da nekome ne bi palo na pamet da otplovi do Majamija. Ali, na plaži možete da vidite lokalce kako ulaze u vodu do stomaka i bacaju mrežu.

 

Ovo karipsko ostrvo je oaza nevjerovatnih kontrasta, u nekim elementima haosa u kojem se svi odlično snalaze. I velikodušno vam dopuštaju da uđete u taj njihov svijet. U istom bloku zgrada možete vidjeti objekat kojeg se ne bi postideo ni Pariz, ali odmah do je zgrada gotovo ruinirana, kao da je sad preživjela bombardovanje, a na nekoliko prozora je prikačen štrik na kojem se suši veš!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije